“Прозрачност без граници”: Има хаос в законодателството за партийните субсидии

в България

“Прозрачност без граници”: Има хаос в законодателството за партийните субсидии

Има хаос в законодателството за партийните субсидии.
Посочва се, че само в рамките на един и същи ден Народното събрание разглежда два паралелни законопроекта, които Министерският съвет предлага.
Като организация, ангажирана с проблемите, свързани с противодействие на корупцията, в това число и с наблюдение на изборния процес, Асоциация „Прозрачност без граници” изразява своето категорично неодобрение на противоречивия, хаотичен и реактивен пслави трифонов , субсидията за партийте и слави трифонов,

одход за промяна в законодателството относно финансирането на политическите партии.

Призоваваме политическите лидери и народните представители да проведат задълбочена дискусия, с участието на заинтересувани страни, представители на академичната общност и експерти по темата, за да намерят адекватно решение на редица проблеми, произтичащи от модела на партийно финансиране.

Това съобщават в свое становище от Асоциацията.

От там посочват още, че само в рамките на един и същи ден Народното събрание разглежда два паралелни законопроекта, които Министерският съвет предлага без да е постигнал кохезия относно размера и начина на определяне на държавната субсидия за партиите.

Според „Прозрачност без граници“ е нарушена законодателната процедура: мотивите и в двата законопроекта са бланкетни; липсва оценката на въздействието във втория законопроект; не е консултирано общественото мнение. В преходните и заключителни разпоредби на законопроекта за изменение на Закона за политическите партии липсва изменителна правна норма, която препраща към Закона за държавния бюджет.

Сред забележките на Асоциацияса са липсата на ясен и предвидим критерий за определяне размера на субсидията; твърде високият размер на държавната субсидия, който (а) създава огромна диспропорция между партиите, които получават държавна субсидия и останалите партии; липсва обвързаност между размера на държавната субсидия и реалната практическа подкрепа на партиите от техните членове и дарители.

Също така няма правомощия Сметната палата да извършва проверка за съответствие между реално получените и реално изразходваните пари в предизборните кампании (изразходването на държавната субсидия за несвойствени партийни дейности, като например за благотворителност. Няма и възможност за безплатното отразяване на партиите в обществените медии, посочват още от „Прозрачност без граници“.
Източник: epicenter.bg

bulpress tv

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от България

Отидете горе