Пенсионерка е бясна: Ние луди ли сме, какви сме? Вчера това беше 4 лева, а днес с червен етикет на промоция вече е 4,69 лв.!

в България

Пенсионерка е бясна: Ние луди ли сме, какви сме? Вчера това беше 4 лева, а днес с червен етикет на промоция вече е 4,69 лв.!
За 8 дни Комисията за защита на потребителите е установила 370 нарушения от 350 проверки.

Целта им е да спрат изкуственото завишаване на цените на някои от основните хранителни продукти, информира България Он Еър.

Около 150 са нелоялните търговски практики при големи търговци. Най-голямата възможна глоба според закона е 50 хиляди лева. От комисията са установили практики, които подвеждат потребителите при пазаруването – например промоция “Плащаш 2, получаваш 3”.

Проверките са насочени предимно към големите търговци, защото те могат да изкривят пазара и да въвлекат всички останали.

На фона на тези проверки – цените на някои храни продължават да растат – килограм краставици вече струва колкото свинско месо на промоция – близо 8 лева, едно яйце – 80 стотинки, като цената на дребно и едро при тях е почти 50%.

На пазара се появиха и домати на бройка – по 3,50 единият, ябълките също продължават да поскъпват – вече с близо 80%.

Людмила е пенсионер, а заради ниските доходи ѝ се налага да пазарува от големите хранителни вериги заради промоциите.

“Има нелоялна практика. Предишният ден продуктът е на 4 лева, а на следващия ден се слага червен етикет на 4,69 лв. Ние луди ли сме, какви сме? Няма да купуваме”, сподели тя.

Нарушенията, които са установили експертите от Комисията за защита на потребителите, са повече от броя направени проверки. Под мониторинг за последните 8 дни са не само големи търговски обекти, но и локални вериги в различни райони на страната.

bulpress tv

“Най-често това е стоката, на която ѝ се предават качества – Големите реклами като “Произведено в България”, или “Изберете българското”, но всъщност стоките не са български. Друг вид нелоялна търговска практика е продаването на пресни продукти, като месо и риба, а те изобщо не са пресни и са си замразени”, коментира Ангел Джалев от Комисията за защита на потребителите.

А хората споделят, че нелоялните практики на търговците са ежедневие.

“Когато пише, че е на промоция – на касата излиза, че не е точно така, но веднага си го оправят”, допълни друга пазаруваща.

Проверките от Комисията за защита на потребителите в магазините ще продължат до края на месец март.



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от България

Отидете горе