Отвара от магарешки бодил – за здрав черен дроб и цялостно здраве

в Здраве

Растението магарешки бодил е масово разпространено в умерения пояс, особено в Европа, пренесено е в Америка. У нас се среща по сухите и буренливи места, край пътищата и оградите, из посевите като плевел и другаде в цялата страна, предимно в низините.

В дрогата е установено наличие на алкалоиди, сапонини, дъбилни вещества, витамин C. Изолирани са също 3 фенолни съединения, за две от които е установено, че имат действието на танини. Установено е наличието на холин и стахидрин. В плодовете е установено съдържанието на тлъсто масло (до 23%), което е подходящо за употреба за домакински цели и за горене. Цветното легло съдържа инулин.

Как да направим чай от магарешки трън (бял трън):

Намачкайте 1 с.л. семена от бял трън в хаванче. Добавете 3 чаши вода и варете. Оставете да се запари за около 20 минути и прецедете. Пийте 1 чаша 30 минути преди ядене сутрин, обед и вечер, както и точно преди лягане. След 2-3 дни, да се намали приема до 3 пъти на ден.

Терапевтичен ефект: активната съставка на белия трън е силимарин, комбинация от три различни флавоноида, която поддържа стените на клетките на черния дроб и предотвратява проникването на отрови вътре в тях. Той също така стимулира регенерацията на тези клетки. Горчивите вещества и аминокиселините подпомагат поддържането на цялата храносмилателна система.

Силимарин като тоник за черния дроб – хората с остри чернодробни проблеми трябва да следват лечение за шест седмици с чай, направен от семената на белия трън няколко пъти в годината. Тази програма за лечение най-често се препоръчва за хора с увреждане на черния дроб, причинени от прекомерния прием на алкохол и с цироза.

Как работи силимарина – той предпазва черния дроб от отравяне по два начина: променя клетъчните стени на черния дроб, така че е много трудно за токсините, като въглероден тетрахлорид, да проникнат в клетките. Силимаринът също стимулира деленето на клетките, което води до по-бързото възстановяване на черния дроб.

bulpress tv

Листата от мента увеличават ефективността на чая от бял трън и подобряват вкуса му. Когато правите чая, добавете 1 супена лъжица листа от мента към белия трън.

Според други показания магарешкия трън е в състояние да подобри сърдечната дейност и да повиши в резултат на това пониженото артериално налягане. Допуска се, че растението оказва и известно противомикробно действие. Магарешкият трън се прилага и външно при фурункулоза, като за целта се препоръчва използването на сок от пресни листа. Цветните кошнички на растението се предлагат за външно прилагане при обриви на кожата и при вторични кожни инфекции.

Лечебни смеси: За подобряване на здравето на черния дроб

  • 30 гр семена от бял трън
  • 30 гр листа от мента
  • 15 гр копър от семена

Подгответе този чай с горните билки. Това е терапевтична смес, която може да се използва за дълъг период от време, за да се предпазят чернодробни клетки без странични ефекти. Пийте 3 чаши чай на ден.

При разширени вени

  • 45 гр семена от бял трън
  • 30 гр цветове от невен
  • 30 гр листа от хамамелис

Тази билкова смес помага за заздравяването на открити рани на краката; Укрепва стените на вените и уплътнява тъканите около раната. Можете да пиете чая, или да го използвате, за да направите компрес.

Източник: zdraviste.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе