Опасност: Ще забравите за агнешкото за Великден след тази новина

в България

Опасност: Ще забравите за агнешкото за Великден след тази новина
Българското агнешко в момента може да се намери на цена между 20 и 29 лева за килограм – зависи от населеното място и каква е разфасовката.

Във фермите на живо тегло цената се повиши между лев и два, а в магазините до 4 лева.

70% от месото за Великден извън София се пазарува директно от фермите.

Това съобщи пред БНР-Радио София съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев.

По думите му, и тази пролет може да останат непродадените агнета, ако се допусне дъмпинг.

„Има сигнали, че се внася агнешко месо с червен печат от Северна Македония, но после отива в кланиците. И там печатите се пренабиват. Като страната не е в ЕС, там може да не спазват изискванията при отглеждането и третирането на агнешкото“, допълни Караколев.

Той отбеляза още, че в България се отглеждат достатъчно агнета за вътрешния пазар. Ако реализацията им е пълна, това ще даде стимул за разрастване на производството. Но почти нямаме къси вериги на доставка.

„В момента сме разграден двор, внасят се продукти отвсякъде. От това страдат българските производители – отбеляза още производителят. – Трябва да има много повече практики за контрол и защита от страна на държавата.“

В пазарна икономика трудно се въздейства върху цените. От фермите до магазините те могат да станат двойни, съгласи се Караколев. И препоръча на потребителите да пазарувате от самите ферми.

bulpress tv

Междувременно:

При съвместна акция на „Икономическа полиция“ и Областната дирекция по безопасност на храните – Пазарджик в частен дом във Велинград, са открити 53 заклани агнета, подготвени за продажба, съобщиха от пресцентъра на БАБХ.

Възбранени и насочени за унищожаване са общо 653 кг агнешко месо и 215 кг агнешки субпродукти заради невъзможност да се гарантира произхода им.

На стопанина е съставен акт. Санкцията е между 2 000 и 4 000 лева.

Пред дома на собственика са открити още 37 живи агнета, за които се предполага, че са подготвени за клане.

Животните са от собствена ферма на собственика на обекта, но нямат поставени идентификатори, заради което му е съставен акт. Санкцията е в размер между 200 и 500 лева.



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от България

Отидете горе