Невероятната история на астрономическият часовник в Прага

в България

Построен през 1410, часовникът има невероятна история. Смята се, че оригиналният дизайн е на майстора – часовникар Микулаш от Кадан, а за завършването на проекта се е включил астрономът от Карловия унивелситет, професор Хануш.

Според легендата, след завършване на часовника, професорът Хануш е бил ослепен по нареждане на градския съвет, за да не може отново да пресъздаде същото чудо. Слепият професор Хануш за отмъщение се хвърлил в механизма на часовника, умрял, а часовникът спрял да работи и не е работил в продължение на почти един век.

Часовникът е част от Старото кметство, построен е до южната му стена и показва много уникална за своето време информация. Външният циферблат показва времето за деня, а на малък вътрешен диск – положението на съзвездията, Слънцето, Луната и Полярната звезда. Часовникът е украсен с няколко знакови фигури. Например, на всеки час фигурата, символизираща смъртта, звъни с камбана, като припомня за преходността на живота.

И в прозорците над часовника започват своето шествие апостолите. Това театрално действие завършва с пронизителен писък на петел.

Турската фигура пък символизира постоянната опасност, която Османската империя е била за империята на Хабсбургите в продължение на векове.

Две други фигури на часовника символизират основните, според създателите му, човешките пороци – алчност и суета. Гостите на Прага бързат да дойдат „под камбанките“ в началото на почасовото представление в продължение на повече 500 години!“Почасовото представление“ се играе от 08:00 часа до 20:00 часа на всеки час.

bulpress tv

Интересен факт е, че през 2011 година астрономическият часовник в Прага е отпразнувал своята 600-тна годишнина. Юбилеят е отбелязан с първата световна изложба на часовници под името „Изкуство на часовникарство“, която се е провела в сградата на Старото кметство от 5 февруари до 29-ти март, 2011.

Една от експозициите, подготвена от Националния технически музей била посветена на „историческите“ часовници и особено на астрономическия часовник в Прага.Той е един от трите най-стари часовници в света, но е единственият, който все още работи.

Източник: pepatabakova.com

Виж още публикации на bultimes

 



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от България

Отидете горе