На този ден Симеон Велики покорява Балканите

в България

НА ТОЗИ ДЕН СИМЕОН ВЕЛИКИ ПОКОРЯВА БАЛКАНИТЕ

На този ден Симеон Велики покорява Балканите

„Битката при Извора“ (от гр.Пηγή – пиги, извор) е голямо сражение между българи и византийци при Цариград в местността „Извора“ с дворцово-църковния комплекс Света Богородица Живоносен Източник непосредствено пред Селиврийските врата (Порта Пиги или Празничните врата) на Цариградсите стени , станало между 11 и 18 март 921 г. и завършило с голяма победа на българската армия.

След големите си победи през 917 г., българският цар Симеон I се опитва да седне на византийския трон, виждайки междуособичните проблеми във Византия. Първата стъпка в плана на българския владетел е да стане регент и съвладетел (василеопатор) на малолетния император Константин VII, но през 919 г. младият и амбицизен военначалник Роман Лакапин, който се опитва да ограничи българското влияние над Византия, заменя Зоя (майката на императора и става регент.

През 920 г. той се сомопровъзгласява и за съимператор. По този начин открадва замислената програма от Симеон и проваля стремежите му да седне на трона в Константинопол по дипломатически път.

През същата 920 г. българският цар започва война и до 924 г. отнема почти всички земи на Византия на Балканите. През 922 г. голяма българска армия, под командването на кавкан Теодор Сигрица, преминава бързо през Странджа и достига покрайнините на византийската столица – Константинопол. Роман Лакапин изпраща войска начело с Пот Аргир. Атаката на българите е неудържима и византийците обръщат в бяг в опити да се доберат до корабите. По-голямата част от ромейската армия е унищожена или пленена.

Българите изгарят дворците Пиги, опустошват Златния рог и се завръщат триумфално в Преслав.

Кеворк Дадурян / patrioti.net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

bulpress tv

Последни от България

Отидете горе