Майка от Силистра дари черния си дроб, за да спаси бебето си / СНИМКИ

в България

Майка от Силистра дари черния си дроб, за да спаси бебето си / СНИМКИ

Сърцераздирателна история на една борбена майка от Силистра покори България

Майка дари черен дроб, за да даде шанс за живот на 7-месечната си дъщеря!

Ивона се ражда две седмици преди Коледа – на 14 декември 2019 г. Първите няколко дни Дени се радва на втората си рожба, без да подозира, че след няколко месеца ще се наложи да спаси живота й.

“Първите 3 дни всичко беше наред, след това започна да пожълтява. Лекарите решиха, че е жълтеница, и започнаха фототерапии, но с времето стомахчето й много растеше”, започва разказа си пред “България Днес” борбената майка Дени Димитрова.

На 40-ия ден родилката сама води Ивона при педиатъра й в родната Силистра. До този момент личният лекар не е посетил дома им, за да види детето. При прегледа медикът изразява съмнения, че има проблем с черния дроб. Смелата майка търси още няколко мнения в града, после във Варна, накрая стига и до София. За нещастие, опасенията са потвърдени.

От този момент Димитрова тръгва по най-трънливия път, за да победи болестта билиарна атрезия на жлъчните пътища, застигнала дъщеря й. Заболяването е рядко срещано увреждане на черния дроб, което засяга новородените. Увредени са или липсват жлъчните пътища, които пренасят жлъчка от черния дроб към червата. Единственото спасение е да бъде извършена трансплантация.

“Тя беше много мъничка, нямаше дори 4 кг. Трябваше да качи килограми. Уцелихме грип А, грип Б. След това дойде COVID-19 и забраниха всички планови трансплантации”, спомня си Дени.

Баткото Дани много помага
Баткото Дани много помага

bulpress tv

До 7-ия месец столични лекари правят всичко възможно, за да поддържат Ивона жива. Майка й Дени застава срещу всички, които сочат с пръст другостта, и държи здраво ръката на своето слънчево дете. Забравила е за себе си. Нейните 24 часа са за детето й. Димитрова не се предава и прегръща дори малката надежда, която вижда, за да има дъщеря й живот. Така на 23 юли 2020 г. Дени влиза в болница с малката Ивона, за да й дари своя черен дроб.

“Още във Варна ни обясниха, че ако диагнозата се потвърди, трябва да се извърши трансплантация. Друг вариант няма. При Ивона нямаше възможност да бъде друг донор, тъй като от всички наши роднини аз съм единствената с нейната кръвна група. Нямахме друга алтернатива”, споделя майката.

Ден преди трансплантацията лекари съобщават на Дени, че има малформация на черния дроб и при най-малката опасност няма да рискуват живота й. За щастие, успяват да се преборят с това и черният дроб е трансплантиран успешно на 7-месечното бебе. Перипетиите на семейството не спират дотук. Детето развива инфекция. Антибиотиците не помагат и се налага манипулация в Германия.

Димитрова не се предава нито за миг

“Три пъти опитваха да й я направят. Миналата година на 1 юни успяха да й поставят тръбичка. Надявам се всичко да е наред вече. Честно да си призная, са ми минавали много лоши мисли, но винаги съм си казвала, че трябва да се стегна, че всичко ще бъде наред и че Ивона ще се справи с всичко. Тя е най-борбеният и силен човек, който познавам. Разбира всичко. Знае, че има чернодробна трансплантация, защото трябва да се пази. На нея й се наложи да израсне доста по-бързо от другите деца”, признава майката и допълва: “Вероятно ще стане лекар един ден. Преглежда всички у дома – и котката, и играчките.”

Дени има и 7-годишен син. Батко Дани много помага в грижите за сестра си. Над една година живее при баща си, с когото Дени е разделена, за да пази Ивона.

“Много съм му благодарна, защото още от първия момент, макар че беше едва на 4 години, разбра какво се случва и влезе в положение”, разкрива смелата майка.



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от България

Отидете горе