Любопитни факти за текилата

в Любопитно

Текилата, най-популярната мексиканска алкохолна напитка, е основа за приготвянето на много световноизвестни коктейли, сред които и Маргаритата. Представлява вид ракия, която се произвежда от растението Агаве текилана и може да бъде консумирана по всяко време на деня. Ето какво е интересно да знаете за текилата и за нейната история:

1. Пиенето на текила е ритуал, който всеки уважаващ себе си мексиканец е длъжен да спазва: във вдлъбнатината между палеца и показалеца се поставя малко сол, облизва се, текилата (сервирана в малки чашки, като за шотовете) се изпива на екс и веднага се изяжда резен лимон (с или без кората).

2. Растението агаве, от което се произвежда текилата, е на 100% мексиканско. Представлява трънливо растение с островърхи листа, които се насочват във всички посоки като шпаги.

3. Името текила произлиза от Текилан, което на езика на местните индиански племена означава Мястото, на което се плащат всички данъци. Това всъщност е община в мексиканския щат Халиско.

4. Според закона за интелектуалната собственост Агаве текилана може да бъде отглеждано само в Халиско, Гуанахуато, Мичоакан и Тамаулипас. Този закон, както и много други мексикански закони, не се спазват стриктно.

5. След като бъде засадено агавето трябва да изминат цели 9 години, за да се стигне до готовата текила.

bulpress tv

6. Има 4 вида текила, които се разграничават в зависимост от степента на отлежаване на мексиканската ракия. Това са млада, бяла, отпочинала и отлежала текила, които в Мексико се наричат съответно ховен, бланко, репосадо и аниехо.

7. За най-качествена се счита отлежалата текила, която задължително се сервира в конячена чаша.

8. Най-популярна обаче е бялата текила, позната и като сребърна. Причината е, че при нея ароматът и вкусът на агавето са доста по-осезаеми.

9. Текилата подлежи на двойна дестилация, след което се получава бялата текила. В зависимост от това колко дълго ще бъде оставена да престои в дървени бурета, се получават съответно отпочиналата и отлежалата текила.

10. От агаве се приготвя и мескал, също емблематична алкохолна напитка за Мексико. При бутилирането на мескала в шишето се поставя специален вид червей, който допринася за облагородяване на вкуса и аромата на този вид текила.

Източник: gotvach.bg

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Как се яде мед

Как се яде мед

По 2-3 чаени лъжички на ден са достатъчни От незапомнени времена медът
Отидете горе