Легенда за четирилистната детелина

в Любопитно

Всеки от нас разхождайки се из тревата, тайно се е заглеждал в земята, надявайки се да открие малко съкровище – четирилистна детелина. Всъщност в ирландската традиция трилистната детелина символизира Светата Троица. Свети Патрик е използвал детелината за да обясни на невярващите идеята за триединството – така както три листа растат заедно в едно растение, така и един Господ има три лица. А всеки лист на детелината символизирал Отца, Сина и Светия Дух. Когато е открита четирилистната детелина, започнало да се вярва, че четвъртото листо символизира Божията милост.

Друга легенда разказва за това, как когато Адам и Ева били изгонени от Райската градина, Ева откъснала четирилистна детелина, за да си спомня за дните прекарани там. Затова, ако в градината ви има четирилистна детелина, в нея има и късче от Рая и божията благословия е с вас.

Според най-разпространеното вярване всяко от листата на четирилистната детелина има определено значение. Първият лист символизира Вярата, вторият – Надеждата, третият – Любовта, а четвъртият – Късмета.

А древната легенда гласи, че да откриеш четирилистна детелина, се смята за голям Късмет. Защото, ако имаш Вяра, таиш Надежда и търсиш с Любов, със сигурност ще намериш своето Щастие!

В Средновековието пък се смятало, че четирилистната детелина носи не само щастие, а който я откриел дори можел да вижда феи и горски духове. Затова децата обикаляли полетата с надежда да намерят детелина и да надникнат в магичният свят на приказките.

Друго интересно суеверие е, че ако неомъжена жена иска да се задоми, тя трябва да намери четирилистна детелина и да я изяде. След това първия неженен мъж, когото тя срещне, ще стане нейн съпруг.

Най-простичкото обяснение за вярванията в късмета, който носят четирилистните детелини, е може би тяхната уникалност и рядкост – на около 10 000 трилистни се пада едва една четирилистна детелина.

bulpress tv

Неслучайно стара поговорка казва: „Един лист за слава, втори за богатство, още един за верен любовник, и последен за крепко здраве, а всички те – в една четирилистна детелина.”

Източник: uchilishte-mechta.dir.bg

Вижте още от bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Как се яде мед

Как се яде мед

По 2-3 чаени лъжички на ден са достатъчни От незапомнени времена медът
Отидете горе