Калций – предупредителни признаци, че страдаме от недостиг

в Здраве

Калцият е един от най-важните хранителни вещества за тялото ни. Около 99 % от калция се складира в костите и зъбите, а останалата част се намира в кръвта, мускулите и други тъкани.
Тялото използва минералът да изпълнява много важни функции, включително изпращане на импулси чрез нервната система.

Калциевият дефицит е често срещан здравословен проблем в целия свят, особено сред по-възрастните хора и жените в менопауза. Този дефицит също може да повлияе на здравословното развитие на децата.
Хората често игнорират предупредителните признаци при недостиг на калций, докато проблемът става все по-тежък и по-тежък. Важно е да се запознаете с тези признаци, тъй като ранното засичане на проблема може да ви спести много здравословни проблеми. С обикновен кръвен тест, вашият лекар може да провери нивото на калций.

За да се намали риска от недостиг на калций, трябва да се консумира препоръчаното количество калций на ден чрез храната, която ядем. Ако е необходимо, можете да приемате добавки с калций, след консултация с вашия лекар.

Ето някои предупредителни признаци, които ще ви подскажат, че страдате от недостиг на калций.

1. Мускулни болки и крампи – един от най-честите симптоми на недостиг на калций са мускулните болки и спазми. Липсата на достатъчно калций прави нервните клетки по-чувствителни, което води до внезапни мускулни спазми и болки.

Неконтролираните мускулни потрепвания, както и мравучкането в ръцете и краката могат да са признак за недостиг на калций.

Нещо повече, ниското ниво на калций може да увреди нервната система, което от своя страна се отразява на функционалността на нервите. Ако се появят мускулни спазми и болки, въпреки нормалното приемане на течности и адекватно ниво на хемоглобина, трябва да се провери нивото на калций.

bulpress tv

2. Слаби кости – недостигът на калций в организма може да окаже влияние върху здравето на костите ви. Минералът е от жизненоважно значение за изграждането на здрави и силни кости. При недостиг на калций, костите стават по-чупливи, което повишава риска от остеопороза и фрактури. В дългосрочен план, слабите кости също могат да окажат влияние върху ръста на човек и цялостната стойка на тялото в пространството.
Когато не се приема достатъчно количество калций, тялото започва да използва калция от костите ви за да се гарантира нормалното функциониране на клетките.

3. Често боледуване – калцият е необходим за поддържането на здрава имунна система, която помага на тялото да се бори с вируси, бактерии, дрожди и гъбички. Ето защо хората, които страдат от недостиг на калций е по-вероятно да страдат от чести настинки и инфекции.

Освен това, калцият е един от най-важните алкални минерали, които повишават нивото на кислород в кръвта. Бактериите и гъбичките не могат да оцелеят в алкална среда. Калцият помага в процеса на зарастване на рани и наранявания.

4. Трудно сваляте килограми – приемът на достатъчно калций е важно за поддържане на здравословно телесно тегло. В действителност, е било установено, че повечето хора с наднормено тегло не консумират препоръчителната дневна доза калций. Така че, ако се опитвате да отслабнете, уверете се, че консумирате достатъчно калций.

5. Болезнена менструация при жените – предменструалния синдром (ПМС) е често срещан проблем при жените. Симптомите включват промяна в настроението, желанието за храна, подуване на корема и спазми. Калция поддържа цикличните колебания по време на менструалния цикъл, което помага за намаляване и предотвратяване на тежестта на ПМС.
Този минерал също участва в нормалното развитие на матката и женските полови хормони при жените.

6. Проблеми със съня – не можете да спите през нощта, това може да има пряко въздействие върху настроението и производителността на труда през деня. Липсата на сън не е добър знак. Но може да има няколко възможни причини за проблемите със съня и недостигът на калций може да един от тях.

Калцият помага в производството на мелатонин, хормонът на съня, който помага за поддържане на цикъла сън-будност на организма. Този хормон се повишава естествено през нощта, за да ви помогне да спите спокойно.

Когато има липса на калций в организма, производство на мелатонин е затруднено. Освен това, калцият също така работи като естествен релаксант.

Източник: zdraviste.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе