Какво се случва с вашето сърце, когато пиете енергийни напитки?

в Здраве

 

Енергийнните напитки са опасни за сърцето

Кофеинът сам по себе си може да бъде изключително полезен за психиката и организма. Може да намали главоболието, да повиши умствената готовност и дори да облекчи състоянието при астма и диабет, например.

Но когато кофеинът е включен към смесена напитка с други стимуланти, подсладители и различни добавки, той може да се превърне в опасно лош сън, който може да носи риск за сърдечно-съдовата система и евентуално дори заплаха за инфаркт.

Неотдавна семейството на Кори Тери, 33-годишен баща, съобщи, че той почина от сърдечен удар в следствие на пиене на едни от най-разпространените в света „жизнени“ енергийни напитки. Патриша Тери, майка на Кори, посочи пред Ню Йорк Дейли Нюз: „Той беше непушач, но консумираше постоянно тези неща… казваше, че така се тонизира“.

Дали енергийната напитка може да бъде причина за сърдечни атаки?

Едно клинично изследване в клиниката в Майо, установи, че Ред Бул и сравнимите кофеинови напитки могат да демонстрират разрушителни свойства при хората, които имат сърдечно-съдови заболявания и също така могат да активират странични ефекти при здрави хора.

bulpress tv

Проучването се състоеше в това, че на 15 човека дават по 500 мл неидентифицирана кофеинова напитка, която всъщност е енергийна напитка, като им правят изследвания всеки ден в продължение на една седмица.
Специалисти открили, че кръвното налягане се е увеличило с 8% само четири часа след пиенето на напитката, и с 10% в края на седмицата. Те допълнително установиха, че сърдечните ритми са се увеличили с 8% през първия ден и са достигнали 11% в края на седмицата.
И двете променливи са свързани с по-голяма опасност от сърдечна атака. Хипертонията може да навреди на артериите, като предизвиква инсулт или сърдечна атака.

Какво е съдържанието на енергийните напитки?

Освен огромни количества захар и карбонати, основни компоненти на енергийните напитки са стимуланти – кофеин и таурин, заедно с витамини B-комплекс.
Независимо от факта, че тези компоненти не изглежда да причиняват много неприятни реакции при здрави хора, почти няма информация за влиянието на сместа.

Рискови странични ефекти на енергийните напитки

Друго проучване показва влиянието, което Ред Бул има върху хората след физически упражнения. Група от 13 човека е трябвало да се занимава с аеробни упражнения три пъти всеки ден и всеки път, преди да практикуват, те пият Red Bull, енергийна напитка без таурин и плацебо без стимуланти.
Специалистите открили, че Red Bull е основната напитка, която оказва влияние върху работата на сърцето. Това показва, че въпреки факта, че стимулантите, които се съдържат в Ред Бул не могат да предизвикат истински реакции поотделно, когато са смесени те ефективно влияят на сърдечно-съдовата система на организма и имат въздействия, които са свързани с повишена опасност от сърдечни атаки.

Така че лекарите съветват, когато имате физически натоварвания се придържайте към еспресо или напитка, в която има само един стимулант, а не синтетичните смесени енергийни напитки.

Източник: e-zdravey.com

Виж още публикации на Bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе