И все пак, била ли е потопена „Курск“?

в Мистерии

Бившият британски военен офицер назовал дори марката на торпедото, с което американската подводница „Мемфис” потопила руската подводница „Курск”…

„Потъна”, това казва преди години руският президент В. Путин, на въпрос, в шоуто на Лари Кинг, който попитал, какво всъщност се е случило с „Курск”.

Една от най-модерните за времето си подводници, потъна на 12.08.2000 г. в Баренцово море, но повече от сто километра от руския бряг. Всички 118 членове на екипажа загиват.

В деня на трагедията, В. Путин, току-що станал президент на Руската Федерация, е на почивка в Сочи. Естествено, веднага му съобщили за инцидента, но го посъветвали да не прекъсва отпуската си. Няма нужда за такава дреболия, създадена е комисия, която ще разнищи случая.

Едва след пет дни, Върховният главнокомандващ, под натиска на медиите, съобщава на обществото за трагедията.

Следва дълго разследване, което „стига до извода”, че „Курск” е потънала в следствие взрив на собствено торпедо и последвали взривове на други боеприпаси. В резулат на това, подводницата получава тежки поражения и е било невъзможно да се спаси екипажа.

bulpress tv

В действителност официалната версия е продължение на думите на Путин- „потъна”, не че някой я е потопил, а е потънала сама. Резюмето от разследването е общественодостъпно, но доказателствените материали и свидетелските показания по време на самото разследване са засекретени за десетилетия напред.

Справка

ЯП „Курск” – една от най-модерните за това време подводници на ВМФ. Спусната на вода през 1994г., „Курск” е била част от проект 949А, чиято основна цел е била поразяване на големи надводни кораби, най вече самолетоносачи.

Още тогава, в хода на разследването се появили много факти, които опровергават официалната версия, включително и че подводницата е потънала „сама”. Още тогава много експерти са изказали мнение, че „Курск” е била потопена от американска подводница, изстреляла торпедо.

Бившият британски военен инженер Морис Страдлинг ( между другото и ключова фигура в първоначалното разследване), назовава дори марката на торпедото.
„По всяка вероятност, Курск е бил потопен от американско торпедо МК-48” – заявява Страдлинг.
Ник Фрейзър, редактор отдел в ВВС побързал да окачестви това изказване като „налудничави бъртвежи” и отказва да излъчи по британската телевизия френският документален филм „Курск – подводница в опасни води”, който вече е привлякъл рекордната аудитория от 4 милиона зрителя, по време на излъчването му във Франция.

По-рано, ВВС привлича Страдлинг като консултант в своя филм от 2001 г. „Какво потопи Курск?”. Тогава той се придържа към тезата, че потъването може да е резултат от неизправност в остарелите руски торпеда.

Но сега вече, Страдлинг, който участва и в снимките на френския филм, твърди: „Тогава, 2001, филмът на ВВС беше приемлив, на фона на фактите с които разполагахме. Тогава дори не си представяхме, че може да има участие на трета страна.”

Новото обяснение за потъването на „Курск” се основава на открита пробойна в корпуса и свидетелства за присъствието на американска подводница по това време, на това място.Във френският филм има кадри, където Курск е издигнат над водата и ясно се вижда пробойната от дясната страна на корпуса. Краищата са огънати навътре, което съответства за удар отвън.

Във френският филм, американски военен източник заявява, че такъв вид пробойни са „подпис” на американските торпеда МК-48. Въпросните торпеда имат способността да преминават по стоманената обшивка на подводниците, като „нож през масло”. Това се дължи на специален механизъм на носа на торпедото, който възпламенява и топи метала.

Според френските документалисти, до атаката се е стигнало, когато две американски подводници, „Толедо” и „Мемфис” , тайно са следили „Курск”. Случайно „Толедо” се сблъсква с „Курск”, руската подводница отваря торпедните люкове , „Мемфис” изстрелва торпедо, защитавайки отстъпваща на заден ход и повредена „Толедо”.

Както се твърди във филма, истинската причина за потъването на „Курск” била скрита, по пътя на дипломатически договорки, между тогавашните президенти на двете страни. Сделката включвала и анулиране на руския дълг, на стойност 10 милиарда долара.

Източник: bghelpforum.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Мистерии

Отидете горе