История на цигулките Страдивариус

в Любопитно

Антонио Страдивари е живял 92 години, и през целия си живот е произвеждал музикални инструменти. Той е направил около 600 изделия, известни под наименованието „цигулки Страдивариус.“ Такова трудолюбие не може да остане незабелязано. Резултатът от работата му са станали цигулки с уникален звук.

Инструментите от последните години от живота на майстора са изключителни. Те имат своите имена и история. За тези цигулки са ловували, опитвали са се да ги купуват или откраднат. Те са се превърнали в символи на поклонения. Сега на цигулките Страдивари свирят само велики музиканти. Цената на тези инструменти надвишава всички допустими граници и е равна на цяло състояние.

Уникалността на цигулките е в това, че в ерата на най-новите технологии и съвременни материали, е невъзможно да се създаде подобен инструмент. Това остава тайна на Антонио Страдивари. Асоциация на производителите на цигулка във Великобритания в своето списание многократно се е опитвала да разкрие тайните на майстора на цигулки. И всеки път безрезултатно. Тайната си остава тайна.

Експерти смятат, че уникалността е свързана с дървесината на XVII век,от която са изработвани инструментите. Сега такава дървесина няма, и голяма е вероятността, че никога не ще я има. Климатът рязко се е променил, дърветата са се приспособили към новите температурни условия. В състава на дървесината са настъпили особени химически процеси. Точно в този момент са изработени основната част на уникалните инструменти. По-късно, дърветата са се адаптирали към новите климатични условия и такива процеси вътре в дървесината вече не се случват. А цигулките, чийто звучене е уникално, останали.

bulpress tv

Източник: pension-bg.org

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Как се яде мед

Как се яде мед

По 2-3 чаени лъжички на ден са достатъчни От незапомнени времена медът
Отидете горе