Интересни факти за живота на „татко Хайдн“

в Любопитно

Композиторът Франц Йозеф Хайдн обичал виното и настоявал то да бъде част от неговото заплащане

Франц Йозеф Хайден или Хайдн се ражда на 31 март през 1732 година. Той е австрийски композитор от немски произход, представител на виенската класическа школа. Изключително продуктивен творец, често наричан баща на класическата симфония и баща на струнния квартет. Изиграва важна роля в развитието на клавирното трио и сонатната форма. Много близък приятел на самия Моцарт.

Хайдн е известен сред своите съвременници със своя весел и оптимистичен характер. Той има чувство за хумор, обича да се шегува и това намира отражение и в неговите музикални произведения. Работещите под неговото ръководство музиканти ценят създаваната от него сърдечна работна атмосфера и активната му намеса при защита на техните интереси пред Естерхази. Те с обич и уважение го наричат „татко Хайдн“. Това обръщение постепенно се разпространява извън този кръг, използва се и от Моцарт. Умира на 31 май през 1809 година.

Ето по-интересните факти от живота на композитора:

Никога не използва името си Франц. Като дете го наричат Зеперл (Sepperl), умалително на Йозеф.

Цял живот пази чука на баща си в специално изработена декоративна кутия.

Младият Хайдн отрязва плитката на своя колежка от хора към катедралата Св. Стефан и това е поводът за неговото уволняване.

В двореца Естерхаза Хайдн, за да се подобри акустиката, настоява да се изкърти мраморният под на концертната зала и да се замени с дюшеме. Дървената настилка е запазена до днес.

Много обича вино и настоява то да бъде част от неговото заплащане.

bulpress tv

Хайдн и Моцарт заедно свирят струнни квартети във Виена през 80-те години на XVIII век.

Бетовен е толкова респектиран от струнните квартети на Хайдн, че за да избегне сравнение с тях преобразува своите ранни работи и ги публикува като клавирни произведения.

В Англия получава покана от кралското семейство да остане, като му се предлага апартамент в двореца Уиндзор.

По времето на Хайдн, неговият брат Микаел е смятан за по-добър композитор на литургичната музика. Хайдн също го признава.

През бедния период от живота си Брамс прекарва нощите в Музикферайн, тъй като няма свой дом. При композиране той използва за вдъхновение черепа на Хайдн, който по това време се пази там.

При първите изпълнения на „Годишните времена“ в кралския дворец сопрановата партия се изпълнява от съпругата на императора Франц I.

100-годишнината от смъртта на Хайдн се отбелязва от група френски композитори със съчинени в негова чест произведения. Сред тях са: „Homage à Haydn“ на Клод Дебюси, „Menuet sur le nom de Haydn“ на Морис Равел, „Prélude élégiaque“ на Пол Дюка.

Източник: afish.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Как се яде мед

Как се яде мед

По 2-3 чаени лъжички на ден са достатъчни От незапомнени времена медът
Отидете горе