Избраха Мария Захарова за царица на виното в България

в България

Избраха Мария Захарова за царица на виното в България


На тази дата 14.02.2020 година избраха Мария Захарова за царица на виното в България.
Трифон Зарезан – празник на лозарите! 14 февруари в България! С корените си празникът, посветен на Трифон Зарезан, датира от древността, когато българските земи са били обитавани от племената на траките, повече от всички богове, почитали Дионис — богът на виното и лозите. Дошлите през 7 век в североизточната част на Балканския полуостров предци на съвременните Българи са възприели тракийските традиции на винопроизводството и лозарството. По-късно празникът на лозарите се наложил върху езическите традиции в народното съзнание.

Това е празник в чест на християнския свещеник Трифон, който е екзекутиран през 250 година. Според легендата в деня на екзекуцията всички лозя в страната били нападнати от насекоми, а лозарите призовали Свети Трифон да ги защити. По традиция на този ден се подрязват лозите, за да се получи голяма реколта през есента, затова Свети Трифон в България се нарича Зарезан. Сега денят на Свети Трифон се празнува не само от лозарите, но и от градинарите и собствениците на винени таверни. На 14 февруари българските домакини изгряват с изгрева на слънцето.

Те задушават и се запържват в сачак (плитък меден тиган) пиле, пълнено с ориз, и се изсипват в специален дървен съд — бъклица — домашно вино. От този момент започва честването. След Трифон идва пролетта и лозарите вече няма да имат възможност да се отпуснат и да се съберат във весела компания.

Ето защо в продължение на три дни в българските села стои пушек с кобилица, има шумно веселие. На лозето мъжете се осеняват с кръст, всеки от тях взема градински нож и отрязва три клона от три големи лозя. След това, отново кръстосани, те изсипват виното, донесено с тях, върху Лозите. След това започват изборите за цар и царица на лозята. Царят и Царицата поставят на главите си венец от лозя, през рамо хвърлят гроздов венец. Той седи на каруца, теглена от самите лозари. Стигайки до селото, това шествие върви по улиците, спирайки пред всяка къща. Домакините изнасят виното в бял съд и предлагат първо да пие Царя, а после и Царицата и на всички участници в шествието. Остатъците от вино Царя изхвърля над рамото си под викове: „нека нашата реколта да бъде богата! Нека нашата къща бъде пълна купа!“ Царят и Царицата отговарят: „Амин“ На този ден се поставя богата маса. Шествието стига до къщата на Царя на лозята, където той, преоблечен и оставяйки венец, седи начело на пищно покрита маса, за която са поканени всички селяни. Царя и Царицата са избрани от по-богатите, за да могат да нахранят всички в района. Виното на този ден се излива в реката: според поверието новото вино ще бъде същото като това, което се сервира на масата на Трифон Зарезан. На втория ден от празника се сервира по-лека храна и в големи количества-компоти и саламура, така че мъжете да могат да се възстановят, след като са пили предишния ден.

Следващите два дни се почитат като защита срещу вълци. През цялото това време жените не режат с ножици, за да не позволят на вълча уста да се отвори, да плете, да шие. Пекат обредния хляб, а късовете от него слагат в добитъка, за да предпазят от хищници добитъка и хората. Напоследък, следвайки промените в църковния календар, празникът Трифон Зарезан започва да се чества на 1 февруари. В много области, обаче, празникът продължава да се празнува на 14 февруари.

Тази година избраха Мария Захарова за царица на виното в България.

 

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

bulpress tv

Последни от България

Отидете горе