Защо ръцете ни треперят – домашни лекове при тремор

в Здраве

Треперещите ръце са много често срещан проблем, който засяга възрастните. Най-честата причина за треперенето е състояния наречено есенциален тремор, което възниква в резултат на смущения в нормалната функция на малкия мозък.

Други чести причини за треперещите ръце включват:

  1. Медицински състояния, като хиперфункция на щитовидната жлеза, церебрални заболявания и болест на Хънтингтън.
  2. Странични ефекти на лекарства. По-специално, някои лекарства за астма, някои антидепресанти и някои транквиланти може да предизвикат треперене, ако спрете да ги приемате изведнъж.
  3. Предозиране с кофеин, което може да повлияе нервната система.
  4. Ниската кръвна захар причинява треперене, защото нервите и мускулите са лишени от енергия. Понижаването на кръвната захар може да се появи след прекомерно физическо натоварване.
  5. Като симптом на абстиненция при алкохолна и наркотична зависимост.
  6. Дефицит на хранителни вещества.
  7. Стрес, тревожност и нервност, които предизвикват треперещи ръце.

Въпреки че не е животозастрашаващ проблем, треперещите ръце правят ежедневните задачи, като хранене, бръснене, писане и други, още по-трудни.

Треперенето на ръцете може да бъде ранен предупредителен знак на някои неврологични и дегенеративни състояния.

Някои просто промени в начина на живот могат да помогнат за подобряване на симптомите.

Ето как можем да намалим треперенето на ръцете с домашни средства:

1. Стресът е един от основните или допринасящи фактори за треперенето на ръцете. В действителност, стресът може да предизвика пристъпи на треперене на ръцете. Следователно, трябва да се опитате да се отпуснете и да се намали стреса и напрежението в живота ви, колкото се може повече.
За да се намали стреса, трябва да практикувате медитация. Дълбокото дишане е още една добра техника, за да се преборите със стреса. Само 10 минути на ден, практикуване на дълбоко дишане с помощта на диафрагмата, може да ви помогне намалите стреса.

bulpress tv

2. Пийте чай от лайка или използвайте масло от лайка – лайката е билка, която има успокояващи свойства. Тя помага да се успокои нервната система.

Билката притежава спазмолитичен ефект и помага за премахване на мускулните спазми, които могат да причинят тремор на ръцете.

Пийте 2 до 3 чаши чай от лайка дневно. Можете да добавите няколко капки масло от лайка във ваната, за да отпуснете нервите си.

3. Консумирайте чай от валериана – тя е била използвана в продължение на години, за отпускане на мускулите и облекчаване на напрежението, което е важно при лечението на треперенето на ръцете
Седативния ефект на билката помага за облекчаване на стреса и спомага за по-лесното заспиване
Пийте чай от валериана няколко пъти в седмицата. Накиснете 1 чаена лъжичка изсушен корен от валериана в чаша гореща вода за 10 минути. Прецедете и пийте чая.

Забележка: Тази билка не е безопасна по време на бременност, докато кърмитет или ако приемате наркотични болкоуспокояващи или сънотворни лекарства.

4.Приемайте витамини от Б-групата – витамините от Б групата помагат за поддържането на здрави нерви и силни мускули. Така например, витамини Б12, Б1 и В6 са от съществено значение за поддържането на здрави нерви.

Недостигът на тези витамини може да доведе до загуба на координация и равновесие между различните органи, което от своя страна може да причини треперещи ръце. Недостигът също може да доведе до мускулна слабост.

За да се гарантира, че тялото ви приема необходимото количество витамини от Б-групата, може да приемате хранителни добавки, които ги съдържат.

Също така, трябва да приемате храни, богати на тези витамини като пълнозърнести храни, яйчни жълтъци, грах, боб, зелени листни зеленчуци, млечни продукти (прясно мляко и сирена). В същото време, стойте далеч от преработените храни, тъй като те нямат никаква хранителна стойност.

5. Яжте храни, богати на Омега-3 мастни киселини – омега-3 мастните киселини са много полезни за нервната система. Тези мастни киселини придават защитно покритие на миелиновата обвивка на нервите, което е важно за запазване здравето на невроните и за премахване на възпалението. Дори леко възпаление може да влоши състоянието на хора, страдащи от треперещи ръце.

Включването на рибено масло и черен дроб от треска в диетата си, е добър вариант за набавяне на дневната доза от омега-3 мастни киселини. Също така, консумирайте повече риба като сьомга, риба тон и сардини.
Вегетарианците могат да консумират ленено семе, масло от ленено семе, тиквени семки и орехи.

6. Яжте богати на магнезий храни – електролитите като магнезий участват в провеждането на електрическите импулси от нервите към мускулите. Следователно, когато тялото страда от недостиг на този важен минерал, могат да възникнат мускулни спазми, които могат да доведат до треперене на ръцете.

Включете богати на магнезий храни като сусам, боб, ядки и семена, както и зелени листни зеленчуци в диетата си.

Източник: zdraviste.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе