Дълго пазена тайна на здравето в Кавказ: Киселото мляко – кефир

в Здраве

Кефир: кавказка напитка за здраве и дълголетие

Важно е да се отбележи, че промишлено произвежданото кисело мляко – кефир не се получава с помощта на „гъбата на кефира“, а от хмел и култури на бактерии, които дават на напитката същия вкус, но не и качество. По тази причина кисело мляко е добре да се приготви в домашни условия.

Кисело мляко – кефир е пробиотичен млечен продукт, който от древни времена е известен на жителите на Кавказ

Според преданията закваската и инструкциите за неговата подготовка местните жители получили директно от пророка Мохамед, заедно със заповед за съхранение на тайната.

Кефирът е еликсир на младостта, живота и дълголетието

Историята на киселото мляко – кефир

Жителите на Кавказ, за ​​които се смята, че жизнеността и дълголетието си дължат именно на ежедневното ползване на тази лечебна напитка, с векове ревниво запазили тайната за приготвянето на кефир. Всъщност, до момента, когато в историята се вплела любовта.

bulpress tv

За съжаление, злополучна любов – поне за единия участник в историята, принц Beg – Mirza Barchorov. В началото на 20-ти век прелестната рускиня Ирина Сакхарова решила да посети Кисловодск, град на север от Кавказ, с идеята да съблазни и да вземе с измама от принца няколко скъпоценни клетки за приготвяне на кефир. Първата част от плана изцяло успяла, но не и втората, защото влюбеният принц, опасявайки се от наказание за нарушаване на религиозния закон, отказал да изпълни желанието на Ирина, след което разочарованата красавица с недовършена работа се върнала обратно.

Но принцът не искал да позволи на красавицата да си замине, така в унисон с местния обичай, наредил отвличането на булката. Ирина уведомила царя за скандалните цели на принца. Огорчен от действията на принца, царят наредил обидата, нанесена на Ирина да се поправи като и подарят чаша с клетки за приготвяне на кефир.

И така започнало.

Кефирът постепенно се разпространил по целия свят и много хора се уверили в неговите лечебни свойства

От кефира не се пълнее. В 100 грама с масленост от 3,5 грама има 63 калории. Кефирът има и способността да регулира храносмилателната система. Използват го хората, които имат смущения в храносмилателната система, както и тези, които имат проблеми с костите, защото бактериите, които ги има в кефира, помагат за тяхното укрепване.

Също така, има и т.н воден кефир, известен като японски кристали. Той е вид кефирна гъба. Има подобни свойства с комбухата, но е много по-лесно за поддръжка (нещо като млечния кефир). Много помага за нормализиране на кръвното налягане, холестерола, нивото на захар в кръвта, повишава имунитета и намалява рисковете за ракови заболявания.

Кефирът съдържа много пробиотици или т.н добри бактерии, които са много важни за храносмилателния тракт, като например: Lactobacillus Caucasus, Leuconostoc, Streptococcus, Acetobacterи няколко благотворни дрожди като Saccharomyces и Torula kefir.

РЕДОВНА КОНСУМАЦИЯ НА КИСЕЛО МЛЯКО – КЕФИР Е ПОЛЕЗНА ЗА ЗДРАВЕТО:

– засилва имунитета

– чисти организма от токсини

– помага за поддържане на нормално кръвно налягане

– намалява нивото на холестерола

– помага при заболявания на стомаха.

Приготвяне на кефир

Необходими са само мляко и гъби , т.е. клетки от кефир. Традиционно за приготвяне на кефир не се използват метални съдове и лъжици, защото може да се унищожи лековитото действие на напитката.
За половин литър кефир са необходими две супени лъжици от гъбата и всякакво мляко (краве, овче, козе ). Млякото може да бъде варено или не, но не бива да бъде горещо. Препоръчва се млякото да не съдържа по-малко от 2,8% мазнини. Колкото съдържанието на мазнини в млякото е по-голямо, кефирът е по-добър .

Млякото се поставя в стъклен или пластмасов съд и се добавят гъбите от кефир. Оставя се на стайна температура 24 часа. Температурата в помещението не трябва да бъде по-висока от 30 градуса. За 24 часа течността се сгъстява. Може от време на време да се разклати, за да се провери гъстотата. След това трябва да се прецеди (препоръчва се да се използва пластмасова цедка ), да се сипе в бутилка и да се съхранява в хладилник.
Гъбата на кефира трябва да се измие със студена или хладка вода и ден – два (до следващата употреба) да се остави в хладилник, в студена вода или мляко. Клетките от кефира много бързо ще се размножат, което ще позволи получаването на по-голямо количество напитка. Количеството мляко за приготвяне на кефир се увеличава пропорционално на количеството клетки.

Кефирът за поддържане на здравето и жизнеността може да пиете всеки ден

Препоръчително е да се започне с 100 мл и постепенно да се увеличава количеството. За терапевтични цели пийте един литър кефир дневно.

От къде да получим гъбата на кефира

За съжаление гъбата не можете да купите от търговската мрежа. Може да я получим от някой, който вече я има. Тя бързо се размножава, така че не е проблем да се разпространява и да се ползва от много хора.

Източник: e-zdravey.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе