Да се предпазим от неприятните стомашни киселини!

в Здраве

Стомашната киселина е от решаващо значение за правилното храносмилане. Благодарение на нея стомахът се дезинфекцира, а опасните бактерии биват унищожени.

Тя също е важна и за оптимизиране на протеиновото храносмилане в организма. Когато тялото не е в състояние да произведе достатъчно стомашна киселина, се получава неадекватно храносмилане и микробен свръхрастеж.

Тук е мястото да споменем, че противно на очакванията стомашните киселини се получават при недостатъчно киселини в стомаха.

За да нормализирате храносмилането и да дадете шанс на тялото си да произвежда нужното му количество стомашна киселина, трябва да промените хранителните си навици. На първо място, пийте поне два литра вода през целия ден. Хранете се поне пет пъти на ден (закуска, преди обяд, на обяд, следобедна закуска, вечеря). Не яжте прекалено големи порции. Не прекалявайте с мазнините и преработените храни.

За да се предпазите от киселини, не пийте вода непосредствено преди ядене. Ако ще хапвате тежки храни, като червени меса или яйца, се въздържайте от напитки поне половин час преди хранене. Течността разтваря стомашните сокове и те не могат да разрадят добре храната. Това блокира храносмилането и води до киселини.

Пийте повече вода един час след хранене.

Доброто хидратиране активира подвижността на червата и помага на организма да се освободи от съдържанието през храносмилателната система, което ще намали микробната ферментация и токсичността в тялото – фактори, водещи до киселини в стомаха.

bulpress tv

Ако вече имате киселини, хапвайте джинджифил. Ароматният корен е едно от най-добрите средства за подобряване на храносмилането. Джинджифилът е част от група билки, наречени карминати, заедно с ментата, анасона, кардамона, кориандъра и т.н. Пийте по 2-3 чаши чай от джинджифил всеки ден и в рамките на седмица ще имате перфектно храносмилане, а киселините ще изчезнат.

За по-добро храносмилане подправяйте салатите и места, които консумирате, с лимонов сок или ябълков оцет. Това позволява по-добро усвояване на хранителните вещества, повишаване на киселиността в стомаха и образуване на допълнителен обем стомашни киселини.

При киселини яжте ферментирали зеленчуци като кисело зеле, кимчи, кисели краставички. Тези продукти съдържат органични киселини, ензими и пробиотици, които спомагат за подобряване на секрециите на храносмилателния сок.

Източник: simptomi.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе