Време е да забравите за аналгин: Забранен е в 42 страни по света

в Здраве

Родителите често се питат дали е възможно да се даде аналгин на децата. Не! Световната здравна организация строго ограничава употребата на аналгин. Забранен е за деца под 12 години и по време на бременност.

Аналгинът е популярен фаворит сред болкоуспокояващите. Ниската цена и достъпността са основните причини, когато го купувате. Независимо от това, съвременните изследвания доказват опасния ефект на този медикамент и неоправданите рискове при неговото прилагане.

Възможно ли е да се пие аналгин често и дълго?

Аналгинът се бори с температурата, но вреди на здравето ви! Като противовъзпалително средство е по-добре да не се използва, затова се създават по-ефективни лекарства.

Той е не-аркотичен аналгетик. Намаляването на синдрома на болката става без да се засяга психиката. Неговата аналгетична способност е много по-ниска от тази на наркотиците. В случай на сериозни наранявания, изгаряния, след операции, това е неефективно. Препоръчва се аналгин да се използва само за болка със средна интензивност: дентална, ушна, менструална и др.

Международното наименование на лекарството е Metamizol natrii – метамизол натрий. Фармацевтичната индустрия произвежда стотици болкоуспокояващи с това активно вещество. Лекарството се продава под формата на таблетки, инжекционни разтвори и ректални супозитори. Дозировката е от 50 до 500 милиграма активна съставка в една таблетка. Преди да използвате аналгин, не забравяйте да прочетете инструкциите, особено секцията с нежелани реакции.

bulpress tv

Дългосрочната употреба на аналгин е способна да причини ужасна болест на кръвта – агранулоцитоза.

Нивото на специфичните левкоцити намалява, организмът не ограничава разпространението на патогенни бактерии и гъбички. В резултат на това се развива сериозна инфекциозна болест. Възможни са алергични реакции и анафилактичен шок. При постоянно използване на аналгин, работата на черния дроб намалява, кръвното налягане спада.

Едновременната употреба на аналгин с някои други вещества води до увеличаване на тяхното действие.

Подобно на повечето медицински средства, аналгинът не може да излекува заболяването. Оправдан прием на лекарството е само в при спешни случаи, за симптоматична или еднократна употреба.

Продължителната употреба на аналгин скрива симптомите на заболяването, усложнява диагнозата, провокира ново заболяване.

Универсална препоръка за болка – отидете на лекар!

Източник: e-zdravey.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе