Вицепрезидент на Световната Ромска Организация Петко Асенов

в България

Вицепрезидент на Световната Ромска Организация Петко Асенов

Петко Асенов: Уважаеми Дами и Господа, Днес по повод Осми април – Международен ден на ромите в страната и освобождаването на ромите от концентрационния лагер Аушвиц в края на Втората световна война, както и честването на 1000 години от напускането на ромите от Индия и заселването на ромите в Европа и българските земи.

Световната Ромска Организация, Община Сливо поле и Националният център за развитие на ромите в Република България, ще проведат регионална конференция „Перспективи на младите роми“.

Събитието се състоя в сградата на туристически информационен център в с. Бръшлен, община Сливо поле, област Русе.

Теми на конференцията:

– Създаване Консултативен ромски съвет по сигурността към Община Сливо поле – Изграждане на социални жилища и центрове за роми

– Проект за изграждане на Регионален център за интеграция на ромите в Община Сливо поле

– Създадена бе Младежка ромска организация към МБЧК и Хранителна Банка за деца. В конференцията взеха участие множество обществени и публични личности!

Дискутирани бяха много теми свързани с интеграцията на ромите и дейностите по превенция срещу престъпността. Широко се дискутира ролята на младите роми в социалните и политическите процеси в страната и чужбина!

bulpress tv

Ролята на образуванието и европейските практики и модели доказани в света са с приоритет за евроинтеграцията на ромите у нас! Синхронизирането на законите и борбата със социалната несправедливост както и спазването на законите и носенето на отговорност пред закона и моралните закони и не на последно място чисто човешките и Божиите. Говори се за Антисемитизмът към евреите и ромите, които са били подложени на геноцид и изтребление през Втората световна война!

Враждебност или предубеждение спрямо ромите трябва да се спре, заяви Петко Асенов, не трябва с езикът на омразата, не трябва, заяви вицепрезидентът на Световната Ромска Организация за България !

Европейските ценности отричат разделението и омразата, а напротив – говорим за един общ дом с общи ценности и нрави, за едно голямо европейско семейство, в което за всеки има място под слънцето, за всеки има право на щастие, но и право да споделя еднакви с другите и отговорностите на това Европейско семейство !

Петко Асенов сподели, че Световната Ромска Организация за България е призната в цял свят и от съвета на ООН, а защо да не получи и подобаващото си място в България?

Ние всички трябва да работим България да стане едно по-добро място за живеене и само така нашите братя и сестри ще се завърнат по родните земи!

Кметът Валентин Атанасов даде пример как една община може да бъде за пример в интеграцията на ромите !

Домакин на събитието е кметът Валентин Атанасов на Сливо поле, област Русе !

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от България

Отидете горе