Активен въглен – ползи и приложение

в Здраве

Активният въглен (carbo activatus) представлява универсален абсорбиращ агент, който е подходящ за перорална употреба (прием през устата).

Абсорбцията представлява процес на поглъщане на твърди частици (тежки метали, микроорганизми и др.), течности и газове, и по този начин активният въглен всмуква като гъба всякакви вещества, намиращи се в стомаха и червата.

Той се използва, най-общо казано, при отравяния (остри и хронични), когато желаем да спрем или поне да намалим резорбцията на вече постъпили в стомашно-чревния тракт вещества.

Активният въглен представлява въглен от природен (растителен) произход и негово предимство е, че не взаимодейства с организма. Поради това, че той е неразтворим във вода и други разтворители (алкохол и др.). Практически не се резорбира в стомаха и червата, а само поглъща съдържимото в тях и така предотвратява резорбцията на другите вещества.

Липсата на резорбция означава, че активният въглен на практика не преминава в централното кръвообращение, което обуславя неговата безопасност и възможността за употребата му и при деца.

Основните показания за употребата на активен въглен са отравяния от различен произход (алкалоиди, пестициди, хранителни интоксикации и др.), като в тези случаи дозировката може да достигне и до 10 таблетки на прием, в зависимост от степента на интоксикация и състоянието на пациента.

Антидотният ефект (срещу отравяне) е най-голям при прием до час и половина след постъпването на отровата, като таблетките могат да се натрошат предварително за по-бърз ефект (увеличаване на контактната повърхност).

bulpress tv

Активният въглен може да се приема и при повишена киселинност в стомаха или наличие на газове (метеоризъм) в дозировка 1-2 таблетки при нужда.

Като полза на активния въглен извън медицинските показания, т. нар. “off-label use” (употреба извън етикета), може да се посочи използването му като допълнение към диети за отслабване. Приет по време или непосредствено след прием на храна, той намалява усвояването на хранителните вещества, включително мазнините.

Приемането на големи дози или дългосрочният прием на активен въглен крие и някои рискове. Намалява се резорбцията на важни, незаменими за организма вещества, които постъпват нормално с храната, като витамини (т. нар. авитаминоза), есенциални мастни киселини и др.

Възможно е също състояние на констипация (запек) поради втвърдяване на стомашното съдържимо. Въпреки това, за употребата на активен въглен абсолютни противопоказания не са установени.

Източник: simptomi.bg

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе