Фермери: Агнешкото за Великден ще достигне до 27 лева килото

в България

Фермери: Агнешкото за Великден ще достигне до 27 лева килото
Агнешкото за Великден ще достигне до 27 лева за кило, коментират фермерите.

Увеличението спрямо миналата година е около 20 на сто, въпреки че и през април-май 2022 г. цената на българското агнешко месо в магазините достигаше до 25 лева за килограм. Плешката се продава с около 2-3 лева по-евтино в сравнение с бута.

Стойността на мръвките е по-висока от миналата година заради поскъпването на фуражите и увеличените разходи на фермерите за отглеждане на животните, обясниха фермери.

Традиционна за Великден и Гергьовден се поднася агнешко, но се оказва, че мръвките не присъстват често на трапезата ни през останалата част от годината заради по-високата им цена. Обикновено хората купуват агнета само по специален повод по празници, обясниха стопани.

Производителите все още не са заредили с продукцията си магазините, като изчакват навечерието на Великден, за да получат по-изгодна цена за месото.

Част от продавачите в по-малки търговски обекти заявиха, че ще зареждат агнешко само по поръчка на редовни клиенти и ще правят списъци, защото има опасност да залежи и да остане непродадено заради по-високата му цена и факта, че българите предпочитат пилешко и свинско месо.

Все повече клиенти предпочитат да потърсят стопани и да купят директно от тях цяло агне за празника.

В този случай килограм месо живо тегло излиза по 10-12 лева за килограм, но след почистване на животното и отделяне на частите, които ще се включат в ястията за трапезата, цената се увеличава с до 50 на сто, обясниха от бранша за „Труд“.

Обичайно надценката в магазина за крайните клиенти обаче е двойна.

bulpress tv

Ако ще заложите на агнешко от магазина, внимавайте месото да има приятен червеникав оттенък и по него да няма засъхнали участъци.

Това са признаците, че мръвката е прясна, а не дълбоко замразяване, твърдят експертите.Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от България

Отидете горе