СМО: Няма да има зима тази година заради силен природен феномен, който ще продължи поне до април 2024

в Свят

СМО: Няма да има зима тази година заради силен природен феномен, който ще продължи поне до април 2024
Природният феномен Ел Ниньо ще продължи поне до април 2024 г., съобщиха от Световната метеорологична организация (СMO).

Температурите ще продължават да се повишават в годината, която вече е на път да се превърне в най-топлата, откакто се води статистика.

От СМО заявиха, че има 90 процента вероятност Ел Ниньо да продължи и през зимата в северното полукълбо. Подобна прогноза беше направена миналия месец от правителствени представители в САЩ.

Ел Ниньо води до затопляне на температурата на повърхността на океана в източната и централната част на Тихия океан, като може да предизвика екстремни метеорологични явления – от горски пожари до тропически циклони и продължителни засушавания.

Явлението вече предизвиква бедствия по света, като се очаква проблемът да бъде по-голям на пазарите в развиващите се страни, които са по-силно изложени на колебанията в цените на храните и енергията.

В същото съобщение СМО обяви, че 2023 г. е на път да бъде най-топлата, откакто се води статистика. Рекордът досега държеше 2016 г. заради двойното въздействие на изключително силния природен феномен Ел Ниньо и въздействието на затоплянето, предизвикано от изгарянето на изкопаеми горива.Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

bulpress tv

Последни от Свят

Отидете горе