Разваля ли се някога медът?

в Любопитно

Разваля ли се някога медът?
Той е с много ниско рН, огромно съдържание на захар и почти никаква вода, което пречи за появата на бактерии

Медът е единствената храна, създавана от насекоми, която ние консумираме. В света са открити доказателства, че той се използва и цени високо още от древността.

* В пещерата “Паука” край Валенсия е открита скална рисунка от преди 12 000 години, която изобразява събиране на мед от пчели, гнездящи в скални пукнатини. Подобно гнездене на пчели се среща и днес в тази област на Испания.

* В гробницата на Тутанкамон в Египет са открити затворени съдове с мед на 2000 години, който все още не е развален и става за ядене! Медът се използва за подслаждане на сладкиши и други ястия, както и за балсамиране на мъртвите!

* В Индуизма медът е един от петте еликсира на безсмъртието. В индуиските храмове медът се изсипва върху главите на божествата в ритуал, наречен Мадху. Във ведическите и други древни литературни източници се споменава за използването на меда като лечебен и полезен продукт.

* В еврейската традиция медът е символ за настъпването на новата година Рош Хашана. На празничната трапеза се слагат резени от ябълка, които се потапят в мед, за да донесат сладка нова година.

* Древните българи се занимават с пчеларство още от времето, когато са населявали земите около Азовско море и реките Кама и Волга. Медът и пчелният восък са едни от основните разменни продукти в търговията с Византия, Италия и Дубровник.

Тези факти само доказват колко ценен е бил този продукт още от древността, а пчелите трябва да са някакви вълшебни създания, след като успяват да създадат храна с такава дълга годност. Това е само поредното доказателство за магическата сила на природата.

Медът трябва да бъде изваден от пчелната пита, когато тя е поне на 80% запечатана от пчелите. Изключение прави рапицовият мед.

bulpress tv

Вечен ли е медът?

Да, медът никога не се разваля, ако се съхранява правилно. Той е с много ниско рН, огромно съдържание на захар и почти никаква вода, което пречи за появата на бактерии и възможността за развитието им. Когато медът в пчелната пита достигне необходимата влажност, пчелите го запечатват с капачета от пчелен восък, за да се предотврати поемането на излишна влага.

Пчеларите се стремят към водно съдържание под 18%.

Това е причината медът да бъде годен за дълго време и да не се разваля.

Кога се разваля медът?

Когато не се съхранява правилно. Ако захарта в меда ферментира, започват да се образуват малки количества алкохол и въглероден диоксид. Медът се превръща в среда за развитието на бактерии. Те не са опасни за хора със здрава имунна система, но могат да предизвикат инфекции при хора с по-слаба имунна система.

Как правилно да се съхранява медът?

* в помещения до 25°С на тъмно.

* в херметически затворен съд.

* в подходящ съд

* далече от пряка слънчева светлина

* да се купува от стъклен буркан с капачка с добро уплътнение.

При пряката слънчева светлина медът се нагрява и губи повечето си уникални полезни свойства. Препоръчително е да се съхранява в керамични и глинени съдове с плътно затворени капаци. Тъй като най-често е в стъклени буркани, е важно да се държи на хладно и тъмно място. Не е препоръчително да се съхранява в пластмасови съдове повече от две години. Не трябва да е в съдове от цинк, мед, алуминий и други метали заради киселините, които се отделят от тях. За най-подходяща опаковка на меда се счита естествената восъчна пита. Трябва да се съхранява при температура от 4 до 20 °С.

Промяна цвета на меда

С времето медът променя цвета, текстурата и аромата си, но това не означава, че е развален. Цветът му варира от почти безцветен до тъмно и много тъмнокафяв. Медът става по-светъл при кристализация, но при продължително съхранение потъмнява. Цветът зависи и от съдържанието на желязо, манган и мед.Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Pineal Gland-третото око

Pineal Gland-третото око   „Дори след десетилетия и столетия проучвания, човешкият мозък
Отидете горе