При разкопки откриха древно гигантско същество, наподобяващо скарида

в Наука

Палеонтолози откриха древно гигантско същество, наподобяващо скарида, при разкопки в Гренландия.

Животното Tamisiocaris borealis най-вероятно е еволюирало от големи хищници на върха на хранителната верига. В резултат от този процес, то се е превърнало в първото активно плуващо същество, което се храни чрез филтриране на водата.

Пример за такъв тип хранене в днешно време е китовата акула, която е способна да филтрира над 600 000 литра на час, улавяйки по този начин различни морски организми.

Древното подобно на скарида същество е било толкова голямо, че едва ли е имало естествени врагове.

„Малко вероятно е да е имало нещо, което да ловува Tamisiocaris„, казва Джейкъб Винтър от екипа учени. „То е било сред най-големите животни на своето време. По тази причина е можело спокойно да плува и да си хапва като кротък гигант, без да чувства и най-малка заплаха, точно както правят китовите акули“, обяснява Винтър.

Новооткритите фосили са на възраст 520 милиона години и показват в детайли анатомията на съществото. То е принадлежало към клас животни, от които впоследствие произлезли артроподите – група, включваща скариди, ракообразни, паяци и насекоми.

Преди откритието учените смятали, че съществото се е хранило като е сграбчвало и е поглъщало жертвата през голямата си уста. Новото изследване обаче показва, че то е използвало особена мрежа за филтриране на хранителните си израстъци и по този начин е улавяло малки ракообразни.

bulpress tv

„То загребвало във водата с наподобяващите мрежи израстъци и след това всмуквало това, което е хванало“, казва Никалъс Лонгрич от екипа.

Източник: nauteka.bg


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Наука

Отидете горе