Нургюл спечели сърцата на всички българи, тайбрек ще реши дали Нургюл Салимова ще спечели световната титла по шахмат!

в Свят

Нургюл спечели сърцата на всички българи, тайбрек ще реши дали Нургюл Салимова ще спечели световната титла по шахмат!

Тайбрек ще реши дали Нургюл Салимова ще триумфира със световната купа по шахмат при жените.

И втората партия от финала между 20-годишната българка и рускинята Александра Горячкина завърши реми.

Нургюл имаше преимущество и пропусна няколко великолепни възможности да спечели световното купа още след двете партии класически шахмат, но се стигна до стискане на ръцете на 118-ия ход.

Втората партия продължи пет часа и половина. След 1:1 точки  победителката ще бъде определена след тайбрек по бърз шах.

Първата партия в събота също завърши наравно, като нашето момиче беше с черните.

Във втората, в която Нургюл беше с белите, отново беше разигран разменен вариант на дамски гамбит и до седмия ход двете повториха играта си от събота. Тогава обаче Горячкина направи рокада и се тръгна към различен вариант. Изглеждаше, че рускинята е взела преимуществото, но смелата и много прецизна игра на Нургюл отново преобърна събитията на дъската. Българката си извоюва предимство от две пешки срещу намиращата се на трето място в световната ранглиста при жените в момента.

Със сигурност маратонският турнир и голямата умора си казаха думата. И след поредица от възможно най-добрите избрани ходове (за сметка на времето за мислене), на 52-ия Салимова направи размяна на топове, като тази техническа грешка върна баланса на дъската.

В крайна сметка състезателките се съгласиха на реми.

bulpress tv

И носителят на световната купа в азербайджанската столица Баку ще бъде решен от тайбрек в понеделник.

Нургюл обаче вече спечели сърцата на всички българи, а и признанието на любителите на шахмата по целия свят.Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Свят

Отидете горе