Неприятна миризма на тялото: Защо? Какво да променим?

в Здраве

Неприятната миризма на тялото не е любима тема на никой.

Въпреки това има някои неща, които са директни причини за неприятната миризма на тялото и можете да ги избегнете.

Някои хапчета причиняват неприятен мирис на тялото

Някои хапчета, сред които и контрацептиви може да са отговорни за неприятната миризма. Тези хапчета изсушават устата и поради това предизвикват „лош дъх,“, а съставките, който съдържат се основават на хормоните в тялото и не рядко са причина за неприятната миризма.

Тези лекарствени реакции като изсъхване на гърлото и т.н. обикновено са посочени в раздела за нежелани странични действия. Ако има посочена сухота в устата, голяма е вероятността точно тя да е виновник.

Храни, които спомагат за неприятната миризма на тялото

Някои хора имат неприятна миризма на тялото, заради храната, която обикновено се готви у дома и съставките, който се използват. Миризмата на силни подправки, пържено, мазнини освен в завесите и друга покъщнина се запазва и в тялото, като същевременно вие не усещате този мирис.

bulpress tv

Това е подобно, когато излезете от кебапчийница – с дни чувствате миризмата все едно сте още там.

Това може да се избегне, ако докато готвите проветрявате или използвате редовно аспиратор.

Месото трудно се преработва и често е причина за неприятна миризма
Храносмилателната система при някои хора трудно преработва месото. Някои съставки от месото много по-трудно се усвояват, което създава неприятна миризма през кожата. Вегетарианците например твърдят, че веднага разпознават хората, които ядат месо, защото имат специфичен аромат.

Лошо храносмилане и запек
Тук не става дума само за газове. Когато червата са подпухнали и повече от три дни не са изпразвани, токсините в тялото започват да се отделят чрез порите на кожата, а това създава неприятен мирис, който може да бъде и много силен. Ако това се случи, не се колебайте да вземете хапчета срещу запек.

Уринарни инфекции
Бактерията, която причинява пикочните инфекции, предизвиква силна миризма, която се отделя през порите. Много хора поради страх от болезненото уриниране, когато имат инфекция, избягват уриниране и тук много грешат. Ако не се изпусне течността, токсините се отделят чрез кожата и така се създава неприятен мирис. Ако имате уринна инфекция, уринирайте колкото можете по-често, за да изгоните по този начин бактериите и да изчистите организма.

Стресът и пот
Вече е научно доказано, че най-честата причина за неприятната миризма на тялото е стресът. Той създава тревожност, отделяннне на кортизол – хормонът на стреса, който пък предизвиква изпотяване. Потта сама по себе си няма миризма, но когато влезе в контакт с бактериите по кожата започва да разпространява неприятна миризма.

Дезодоранти
Средствата, които обикновено се използват именно за да убият неприятната миризма често предизвикват точно обратния ефект. Някои от тях съдържат съставка, която храни бактериите по кожата, което прави неприятната миризма още по-изразена.

Лекарите казват, най-добре е да севзима душ редовно и то без гелове и шампоани, само с вода, а от дезодорантите да се използват единствено естествени, които не запушват порите.

Неприятен дъх
Това е доста често срещан проблем. Може да бъде причинен от възпаление на венците, повреден зъб, лоша диета, диабет, възпаление на синусите, болезнена раничка или неправилна хигиена на устната кухина.

Ако лошият дъх продължи по-дълго време, веднага трябва да се посети лекар, защото това предполага заболяване. Ако не става дума за заболяване, няколко пъти на ден мийте зъбите си заради остатъците от храна, поддържайте добра хигиена на езика (специфични четки), не пушете, избягвайте алкохол и редовно посещавайте зъболекаря.

Източник: e-zdravey.com

Виж още публикации на BultimesНие не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе