Народът побесня заради новия „данък за мафията“

в България

Въвеждането на двукомпонентната е предложена от служебното правителство в промени на Закона за ВиК услугите

„Подготвя се узаконяване на данък за мафията… Гражданите ще се поставят в робска зависимост от ВиК дружествата…“.

Възмутени граждани, потребителски и професионални организации изразяват отрицателното си становище срещу вкарването на постоянна компонента, която ще се дължи и при нулево потребление на вода.

Тя ще се добавя към променливата цена за доставка, отвеждане, пречистване, чийто размер отразява ползваните кубици, и ще се дължи всеки месец. Хората я нарекоха „такса водомер“.

Въвеждането на двукомпонентната е предложена от служебното правителство в промени на Закона за ВиК услугите.

Под него са изредени получените досега становища на отговорни институции, на потребителски и професионални организации и на граждани, видя „Телеграф“.

Изключване
Постоянната част от цената на водата трябва да се плаща за всеки имот независимо дали потребява или не вода заради изградения до него водопровод и възможността при отваряне на крана в жилището да потече вода.

„А какво ще се случи с тези хора, които не живеят в България? В затвора ли ще ги вкарат за това, че не живеят в България, и не са си платили данък „рекет“ на мафията? Или ще им продадат апартаментите със съдия-изпълнител“, пита Я. Цветанов.

В проекта се предлага въвеждане на фиксиран компонент на цената за достъп до ВиК услугите, без да е уточнено на каква основа ще се определя този компонент, коментира доц. д-р инж. Галя Бърдарска от сдружение „Глобално партньорство по водите – България“.

bulpress tv

Тя съобщи, че „в зависимост от размера на постоянната част от цената може да се очаква част от потребителите да се изключват от мрежата, за да не плащат тази такса, когато отсъстват“.

Регулация
В своето становище КЕВР не отрича цената на ВиК услугите да бъде двукомпонентна и да има фиксиран и променлив компонент, но трябвало да бъде обсъдено на експертно ниво как да изглежда. Комисията смята, че трябва да се осигурят водни помощи на хората по Закона за социално подпомагане, тоест по 2,8 кубика на член от домакинството.

КЕВР е против изваждането на регулатора от комисията.

Проектът изисква при смяна на водомера новият уред да бъде задължително дистанционен. Това допълнително ще натовари финансово собствениците, коментират експерти.

Не е решен един от големите проблеми в сградите етажна собственост – отчитането и разпределението на т.нар. общо потребление.

Законът ще вмени контролни функции на водния регулатор и ще могат да му се оплакват от ВиК услугите. Но едновременно ще могат да подават иск и в съда, като не е уточнено за какви случаи да търсят съдействие от регулатора.


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от България

Отидете горе