Най-необичайните и странни банкноти и монети в света

в Любопитно

16 най-необичайни банкноти и монети в света!

Почти всяка държава има своя собствена уникална валута.

На банкнотите и монетите обикновено са изобразени портрети на известни хора, атракции или илюстрации към исторически събития. Но има и много необичайни банкноти.

Вижте тези уникални монети и банкноти, които са мечтата на всеки колекционер.

1. Сребърна монета с фрагменти от метеорит, Фиджи

През 2012 г., Република Фиджи пусна лимитирана серия от 999 десет доларови монети, изработени от сребро, в които се съдържат парчета от метеорита Нойшванщайн, който падна на Земята на 6 април 2002 г. в близост до замъка Нойшванщайн, който се намира на границата на Германия и Австрия.

bulpress tv

2. Банкноти с животни, Беларус

Докато повечето от държавите изобразяват на банкнотите си исторически личности и забележителности, на беларуската банкнота от 50 цента е изобразена катеричка, 1 рубла е украсена със заек, а на банкнотата от 3 рубли могат да видят бобри. Банкнотите съдържат и рисунки на вълци, рисове, лосове, бизони и мечки. Вярно е, че беларуските „зайци“ вече са извадени от обръщение.

3. Монета от 100 франка с марихуана, Бенин

Първата сребърна монета с изображение на марихуана в света бе издадена от правителството на Западноафриканската република Бенин. На обратната страна на монетата има ярко зелено канабисче. Ако се потъркат листенцата, те започват да излъчват осезаем аромат на марихуана.

4. Банкнота от 50 пфенига, Германия

Германците изобразяват на банкнотите социални сцени. Изображенията на банкнотите са разнообразни – от романтичен фолклор до социална сатира, но много добре предават духа на културата от определен период в историята на Германия. Страшните изображения, като например на банкнота от 50 пфенига, не са изключение.

5. Монета с вкаменелости от мамут, Кот д’ Ивоар

Кот д’ Ивоар издаде ограничено издание от монети от 1000 франка с малки фрагменти от остатъци от мамути.

6. Банкнота от 100 трилиона долара, Зимбабве

В Зимбабве по време на оттеглянето на страната от Втората война в Конго (1998-2003 г.) започва конфискацията на личните земи на белите фермери. Това доведе до хиперинфлация, чийто пик се оценява на 79,6 млрд. евро през ноември 2008 г. По това време Националната банка емитира 100 трилиона долара.

7. Говореща монета, Монголия

Монети в купюри от 500 MNT, издадени през 2007 г. в Монголия са оборудвани с бутон. При кликване звучи известната реч „I Berliner“ на бившия президент на САЩ Джон Ф. Кенеди.

8. Дървена банкнота, Германия

Германия потъва в дълбока финансова криза след Първата световна война. Това доведе до факта, че германците започнаха да издават своя собствена неофициална валута, наречена „Notgeld“ (пари за спешна помощ). Градовете на Германия отпечатват валута на това, на което е възможно – върху дърво, алуминиево фолио, карти за игра, опитвайки се да заобиколят обезценената стойност на германската марка.

9. Възпоменателна монета в чест на Дева Мария, Република Палау

В чест на 150-годишнината от първата поява на Дева Мария в град Свети Бернадет от Лурд в Южна Франция през 2008 г., Република Палау (Западен Пасифик) пусна възпоменателна монета. В нея има вградена капсула с вода от Лурд.

10. Най-старата банкнота, Китай

Най-напред хартиените пари са използвани от китайците, които започнали да въвеждат банкноти по време на династията Танг (618-907 г.). Те са били използвани предимно за частни разплащания. Хартиените банкноти се използват в Китай повече от 500 години преди да започнат да се установяват в Европа около 17 век. Китайският куан от 1380 г. е най-старата известна банкнота в света.

11. Банкнота от 100 милиона милиарда pengyo, Унгария

Валутата на Унгария, pengyo, страда от най-високо ниво на хиперинфлация в историята. През 1946 г. унгарската банка издаде банкнота от 100 милиона милиарда pengyo, която струваше само около 20 цента в САЩ. През юли 1946 г. страната промени валутата си от пенджо във форинт.

12. Монета с фигурка, Великденски остров

13. Монета с перла от Палау

Друга оригинална монета е издадена в република Палау. В нея е вградена сладководна перла – местен символ на късмет и щастие. Монетите, които са били издадени в ограничена серия, също са украсени с различни видове морски черупки.

14. Монета с парче от топлинния щит „Concorde“, Tristan da Cunha

Тристан да Куня, британска територия, която се намира в отдалечените вулканични острови в южната част на Атлантическия океан, е издала специална серия от монети в чест на 20-годишнината от „Конкорд“ – самолет, известен през 2009 г. Всяка монета е позлатена и съдържа миниатюрно парче термичен щит от титанова сплав от „Concorde“.

15. Най-голямата банкнота – Филипините

Банкнота от 100 000 песос е била издадена от Централната банка на Филипините в чест на празнуването на стогодишнината на страната през 1998 г. Банкнотата с размери 22 х 35,5 е вписана в книгата на рекордите на Гинес като най-голямата банкнота в света, която е законно платежно средство.

16. Кожени пари, Аляска

През 1799 г. руско-американска компания, която е установена в Аляска, за да развие природното богатство на тези земи, произвежда кожени пари. Банкнотите и монети с номинации от 25, 10, 5, 1 рубла и 50, 25 и 10 копейки на цвят приличат на руски банкноти, издадени с указите на Екатерина II през 1768 г. и 1787 г.

Източник: e-zdravey.com

Виж още публикации на bultimesНие не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Pineal Gland-третото око

Pineal Gland-третото око   „Дори след десетилетия и столетия проучвания, човешкият мозък
Отидете горе