Младите хора в България очакват възнаграждения над 4300 лв.

в България

Младите хора в България очакват възнаграждения над 4300 лв.

Младите хора в България очакват възнаграждения над 4300 лв. си и ценят труда си. Месечна заплата от 1200 лв. определят като твърде ниска, за да започнат работа, а като желано възнаграждение в близката една година посочват малко над 4300 лв. (след данъци). Прави впечатление, че очакванията на жените по отношение на заплащането са средно между 27% по-малки от тези на мъжете.

Това показва национално представително проучване, проведено за втора поредна година от агенцията за онлайн маркетингови проучвания JTN и Bulgaria Wants You през май 2024 г. Анкетата проследява тенденциите в нагласите на младите българи по отношение на бъдещето им в личен и професионален план, предава Нова тв.

Резултатите показват още, че огромното мнозинство (89% от респондентите) виждат професионалното и личното си развитие през следващите 5 години в България. Освен това все повече млади хора предпочитат да работят за български работодател (45% – с 5% повече спрямо миналата година). Те смятат, че у нас могат да получат по-добри шансове за кариерно израстване и да открият работа, която е по-близка до личните им интереси. Преобладава мнението, че чуждестранните работодатели наемат в България повече изпълнителски позиции, докато българските фирми търсят повече идейност и дават шанс за креативност в работата.

Освен адекватното заплащане, като мотивиращ фактор все повече хора посочват добрия баланс между работа и личен живот, поставяйки го една позиция по-нагоре в сравнение с миналата година и измествайки приятелската работна среда от второто място. Над 60% от анкетираните определят опцията за работа от вкъщи като изключително важна. Повече от половината респонденти смятат, че у дома са по-продуктивни, отколкото в офис, което с 8% повече от резултатите от проучването на същия въпрос през 2023 г.

Освен това все повече от анкетираните твърдят, че биха се завърнали да живеят в родния си край, ако им бъде предложено адекватно работно място (51%). Половината от запитаните планират да стартират собствена компания, защото смятат, че е по-перспективно от това да са служители. Увеличава се и процентът на младите, които твърдят, че предпочитат да са създатели на съдържание/публични личности пред работа на заплата (45%) или пред развитие на собствен бизнес (38%).


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

bulpress tv

Последни от България

Отидете горе