Митрополит Николай заговори за инквизицията на „лицата от Запад“, политици от „Промяната“ не издържаха и напуснаха

в България

Митрополит Николай заговори за инквизицията на „лицата от Запад“, политици от „Промяната“ не издържаха и напуснаха
С остро слово срещу омразата и разделението се обърна пловдивският митрополит Николай по време на тържествения молебен по повод Съединението.

Той призова да спрем с омразата и разцеплението и да започнем да се обединяваме в името на отечеството и народа, пише „Марица“.

В емоционална си реч, адресирана и към политиците, дядо Николай сподели, че има чувството, че се връщаме към Испанската инквизиция, когато на клада са изгаряли тези, които мислят различно и директно обвини завръщащите се от Запад „нови лица“, че сеят гняв и егоизъм.

При думите му кандидатите за депутати от „Продължаваме промяната“ напуснаха църквата. Остана само Никола Минчев. На службата присъстваха политици и от други партии.

Той си спомни с какви думи се е обръщал към пловдивчани през 2013 г. и обобщи, че днес е същото – яростна конфронтация, голяма омраза, пълно отсъствие на допирни точки между опонентите.

„Обществото ни изпадна в омраза, безпаметност, гняв, егоизъм.

Това не е нормално. За 9 години ситуацията претърпя известно развитие – омразата добива конкретни черти: младите са срещу старите, хората от центъра са срещу живеещите в периферията, работещите във сферите с високи технологии се отнасят с презрение към останалите работници.

Да не говорим за омраза на политическа основа – там е истерия“, коментира митрополит Николай.

Той напомни, че тормозенето и унищожаването на хората са средновековните практики и отбеляза, че те са характерни за Запада.

bulpress tv

„Ние ги смятаме за еретични, защото най-голямата ценност за нас е любовта. От началото на прехода българите изпращат децата си на Запад.

Сега те започват да се връщат и някои от тях освен знанията носят и презрение към родината си и готовност за налагане на своите убеждение с насилие. Държат се като религиозни фанатици. Тази омраза трябва да спрем веднага“, призова митрополитът.

При тези думи Росен Костурков, кандидат-депутат на листата от „Продължаваме промяната“ в Пловдив не издържа и напусна молебена, както и други представители на ПП. Докрай остана само Никола Минчев, водач на листата на ПП в Пловдив.

С военни почести, цветя и венци беше почетен Гаврил Кръстевич, учредител на Българската екзархия.

„Гаврил Кръстевич е завършил право в Париж, което доказва, че западното образование не е задължително лошо нещо.

Разликата между него и някои днешни възпитаници на западните университети е, че той е бил имунизиран срещу един от най-основните уроци на западното образование, а именно – че всичко може да е обект на сделка, че всичко се продава. Като православен човек той е знаел, че има неща, които не се продават“, каза митрополит Николай.

И пожела българите да живеят в мир и единство.Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от България

Отидете горе