Максим Генчев за филма си „Ботев“: Огромни комплиментите получавам непрекъснато от цяла България, хората са доволни

в България

Огромни комплименти получаваме непрекъснато, хората са много доволни, от цяла България ми се обаждат.

Това написа режисьорът Максим Генчев след като БНТ излъчи филма му „Ботев“.

Това се превърна в тема номер 1 за коментари в социалната мрежа.

Генчев посочва, че критиките, че филмът не е коректен исторически, не са сериозни, защото провдукцията е работила с исторически консултант – проф. д-р Пламен Павлов. Той наблюдавал сценария, който е писан по публицистиката на Ботев, от стиховете и писмата.

„Ние изцяло се опираме на исторически факти, без амбиции да правим документален филм, защото това е игрален филм за Ботев“, коментира Генчев.

„Иначе критика не съм прочел досега, освен един сценарист – г-н Жечев. Той написа много красива статия за филма. Но няма никакви сериозни отзиви, които да представляват интерес. Иначе съм срещал подмятания, че някой гледал 2 мин, пък спрял, а после половин час пише във фейсбук. Едни и същи са, 50-60 хейтъри, които имат по 10 фалшиви профила и от един офис, да кажем на “Да, България”, се дава рецептата срещу национален филм и те почват едно и също да пишат без никакви аргументи“, казва още Генчев.

„Аз съм подложен на завист от страна на моите колеги кинаджии. Завистта е форма на обожание. Дълбоко в себе си те ми завиждат, понеже нямат куража да излязат на улицата, да съберат пари и да си заснемат един филм за герой, когото хората ще обичат.

Филмът ще мине през известни одумвания, препятствия. В него няма чернокож герой, няма гей двойка, модата е такава сега. Ние се държим в структурата на желаното – да видят хората родолюбие, да видят Ботев такъв, какъвто си го представят.

Такива филми малко се правят, защото тенденциите са такива. Фондовете, които финансират филми, са обвързани с европейската ценностна система. Скоро четох една програма, отпуска 40 млн. за филми от ЕС. Там пише, че изрично се забраняват етнически филми, които са на национална тема. Искат да направим глобално общество, в което няма история, няма самобитност, да бъдем клиенти на телефони, на банки“, коментира още режисьорът.

bulpress tv

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от България

Отидете горе