Йоана Илиева: На всички краката им треперят, когато знаят, че трябва да играят срещу българките

в Свят

Йоана Илиева: На всички краката им треперят, когато знаят, че трябва да играят срещу българките
Бронзовата ни медалистка на сабя от последното световно първенство по фехтовка Йоана Илиева даде пресконференция след отличното ѝ представяне на шампионата в Милано.

С представянето си българката донесе първо отличие на страната ни от подобен форум след пауза от 36 години, което логично я накара да определи състезанието като „най-доброто ѝ дотук през сезона“.

„Това беше най-силното ми състезание през сезона. В началото бях изключително спокойна. За малко да изгубя първата си среща заради прекаленото спокойствие и трябваше да обръщам резултата, но може би това ми помогна по-нататък в състезанието“, започна Илиева.

Други две от националките ни на сабя Олга Храмова и Калина Атанасова коментираха, че се радват много за медала на Илиева, но все пак споделиха, че са се надявали на по-силен резултат в отборната надпревара, в която нашите момичета останаха 11-и.

Въпреки това Йоана Илиева изрази мнение, че представянето на българския тим е било страхотно.

„Моите съотборнички да доста скромни, но Олга според мен направи добро състезание, а Калина например игра изключително равностойно срещу съперничка от топ 10. Целият отбор израсна много и можехме да победим много силни противници. Ние всъщност направихме едно страхотно състезание, макар да не сме в зоната на медалите. Целият свят ни гледаше. Краката им трепереха, когато трябваше да играят с българките, защото съперниците ни вече знаят, че ние не се отказваме“, сподели бронзовата ни медалистка.

Европейската ни шампионка до 23 години от по-рано тази година Илиева разкри още, че от малка се радва на подкрепата на федерацията по фехтовка и Министерството на младежта и спорта (ММС) и никога дори не е обмисляла да се състезава под чужд флаг.

„За мен федерацията и министерството от доста малка ми показаха, че имам бъдеще в спорта. След този резултат на световното първенство вече не трябва дори да подлежи на коментар, че това е моята професия. Когато обичаш нещо, си готов на жертви. Не съм мислила за смяна на държавата. България е моята страна“, категорична е Йоана Илиева.

„Мисля, че всички осъзнават моята привързаност към треньора ми и моята страна и затова няма предложения. Имала съм предложения преди време за университети в САЩ, а и от Франция да се състезавам за клубен отбор там в тяхното първенство и веднъж ходих, но това пречи на подготовката ми“, завърши тя.

bulpress tv


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Свят

Отидете горе