Божков пред съда: Искам по-лека мярка, може би парична гаранция или подписка

в България

Искам по-лека мярка, може би парична гаранция или подписка, каза Васил Божков пред съда.

В момента Софийският апелативен съд решава дали да уважи внесената от бизнесмена жалба срещу наложеното му постоянно задържане по едно от делата срещу него, свързано с хазартния му бизнес. Съдебният състав се оттегли преди минути на съвещание, за да вземе решение, предаде БТА.

По време на заседанието адвокатът на Божков – Георги Гатев поиска от съда да не налага никаква мярка за неотклонение на клиента му или тя да бъде „подписка“. По думите му обвинението срещу Божков е необосновано и незаконосъобразно, като е постановено в нарушение на Конституцията. Защитникът отбеляза, че клиентът му се е върнал доброволно в страната, като цитира решение на Европейския съд за правата на човека, в което се казва, че такова действие трябва да бъде оценено от съда.

Гатев съобщи, че по делото за културните ценности вчера, след като му е предявила обвинението, прокуратурата е постановила парична гаранция на Васил Божков в размер на 1,5 млн. лева.

Прокурорите по делото поискаха жалбата на Божков да бъде отхвърлена, като посочиха, че има обосновано предложение, че е извършил престъплението, за което е обвинен. Към настоящия момент са налице всички предпоставки за задържане на Васил Божков, добавиха те.

Единствената причина до момента разследването да не е приключило е да бъде призован Божков и да му бъдат връчени книжата по делото, каза прокурор Ангел Кънев.

Той посочи, че опасността от укриване на обвиняема е реална, тъй като Божков има множество контакти и имуществени активи на места като Монголия, Молдова, Грузия и в офшорни зони – Кипър, Британски Вирджински острови. „Обвиняемият има изградени системни престъпни намерения“, каза Кънев.

Разследването по това дело е към своя финал, предстои прецизиране на обвинението на Божков и още няколко души, добави прокурорът.Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

bulpress tv

Последни от България

Отидете горе