Банка ДСК изнася зад граница 250 милиона, а УниКредит – 465

в България

Банка ДСК изнася зад граница 250 милиона, а УниКредит – 465
Не малка част от рекордните печалби на банките през изминалата година ще бъдат изнесени в чужбина към техните централи.

Информацията е потвърдена от общите събрания на подразделенията на финансовите институции у нас.

Най-голяма сума от печалбата си ще разпредели към акционерите УниКредит Булбанк, чиито капитал над 99%се държи от централата в Италия.

Подобно е положението и с банка ДСК, която е собственост на унгарската ОТП Груп, която също държи над 99% от собствеността на подразделението й у нас. Ръководството е взело решението да разпредели „само“ 250 милиона лева от печалбата си от 567 милиона.

Оставащата сума ще бъде вкарана в резервния фонд на финансовата институция. Информацията е потвърдена и от пресслужбата им.

ОББ е третата по размер кредитна финансова организация в България, а неотдавна тя получи разрешение от институциите да се обедини с КВС Банк (бившата Райфайзенбанк).

Оттам все още няма данни как ще бъде разпределена печалбата, очаква се ръководството да приеме решението на насроченото общо събрание през месец юни.

Въпреки инфлацията, нестабилността и военните действия през изминалата година, банките в България отчетоха рекордни печалби от 2008-та година насам, достигащи 2 100 милиона лева.

Ръстът им в сравнение с предишната година е почти 50%, а ръстът на печалбите продължава и в началото на тази година.

bulpress tv


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от България

Отидете горе