7 ярки сгради, направени от жени

в Любопитно

В последните месеци ставаме свидетели на все повече движения за правата на жените, за тяхната равнопоставеност, за уеднаквяване на заплащането и техния достъп до определени ресурси.


И ако в някои страни това е по-скоро табу, в повечето развити държави тези искания стават все по-настоятелни. Само за пример, през 2016 г. жените архитекти са получавали с 20% по-ниско заплащане спрямо мъжете. Ето защо в защита на силата, професионализма и таланта на нежния пол от Architectural Digest правят преглед на най-забележителните сгради, дело на жени архитекти. Вижте кои са те:

Aqua Tower (Чикаго, Илинойс)

Американският архитект и сътрудник на МакАртър, Джени Ганг е един от най-вълнуващите архитекти в света днес. Като основоположник на Студио Ганг, тя буквално вдигна тавана на това, което означава да бъдеш жена архитект. Този факт е очевиден, когато проектира „Аква Тауър“, небостъргач с височина 260 метра, третата най-високата сграда, направена от жена.

The Lieb House (Ню Джърси)

Тази сграда е на съпрузите Робърт Вентури и Денис Скот Браун. Намира се в Барнегат Лайт, Ню Джърси, и е изключителна, поставена в обикновена обстановка. Всичко – от огромното число девет (посочващо адреса) до плоския покрив (всички останали покриви тенденциозно са наклонени), двуцветна цветова схема и необичайно геометрични прозорци, е с цел да се отличава с новаторски дизайн.

Музей на ветераните от Виетнам (Вашингтон)

Родената в Америка Мая Лин получи наградата на президента на Свободата през 2016 г. от Барак Обама. Самоукият дизайнер има проекти със странна красота като катедралата Ригьо-Линч в Тенеси, както и Паметника на ветераните от Виетнам във Вашингтон,
Д.С.

Atlantis Condominium (Маями, Флорида)

Елизабет Платер-Зиберк е роден в Америка архитект, който създава базираната в Маями фирма Arquitectonica. Платер-Зиберк е част от движението Нов урбанизъм, което за първи път се появява през 80-те години на миналия век. Концепцията е да се проектира градска среда, която насърчава природосъобразни навици чрез създаване на пешеходни квартали.

Citroën Flagship Store (Париж, Франция)

Мануел Гауранд е френска архитектка, която получи международно признание със своя шоурум на Citroën на Шанз-Елизе. Гауранд проектира зашеметяващи структури, но и помага на следващото поколение архитекти, като преподава в университети в цяла Европа и Съединените щати.

Училище METI (Рупрапур, Бангладеш)

Германският архитект Анна Херингер е един от световните лидери в устойчивото архитектурно движение. Проекти като училище за ръчни занаяти METI в Бангладеш показват, че внедряването на местни материали и традиции в дизайна не само е полезно за околната среда и регионалната култура, но и за креативния дизайн.

Центърът „Хайдар Алиев“ (Баку, Азербайджан)

Разбира се, любителите на архитектурата, особено тези от Азербайджан, несъмнено ще посочат Център „Хейдър Алиев“ на покойната Заха Хадид. Но все още има голяма част от населението на света, което може и да не осъзнава подаръците, които тази талантлива архитектка ни остави. Тя получи световно признание и беше оценена за таланта си още 2004 г., когато стана първата жена, която спечели Прицкер. Хадид спечели наградата Стирлинг през 2010 и 2011 г., а през 2013 г. получи международна награда RIBA за Galaxy Soho.

Източник: blitz.bg

Loading...

Виж още публикации на bultimes

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Отидете горе