6 ползи за нашето здраве от пиенето на кефир

в Здраве

Кефирът подобрява храносмилателната система, полезен е при инфекции и наднормено тегло

Какво е кефирът?


Кефирът е напитка, наподобяваща на вкус комбинация между айрян и прясно мляко.

Кефирът се прави с помощта на бактерии, които му придават пробиотични качества. Докато киселото мляко се получава при ферментацията на бактериите в млякото, кефирът е комбинация от бактерии и ферментации на дрожди или т.нар. „кефирна гъба“.

Кефирът има по-силен вкус от айряна, миризма и е по-гъст. В някои случаи той има вкус и на леко газирана напитка.

Традиционно кефирът се прави с краве мляко, но може да бъде направен и с друго, също така има и воден кефир, както и млечен с различни плодови вкусове.

6 ползи на кефира за нашето тяло

Полезните свойства на кефира все още се проучват, но някои от тях са вече известни:

1. Подобрява нивото на кръвната захар

Кефирът намалява кръвната захар, както и нивата на хемоглобина A1c, който се счита за мерило за нивата на кръвната захар през последните 3 месеца.

2. Кефирът понижава холестерола

Проучване, направено през 2017 г., показващо промяната в нивата на холестерола при жени, пиещи нискомаслено мляко и кефир, показало как се променя нивото на холестерола. Участниците са разделени на три групи – пиещи по две порции нискомаслено мляко на ден, по 4 порции, както и такива пиещи по 4 порции кефир на ден.

След 8 седмици резултатите показали, че групата пила по 4 пъти на ден кефир е понижила холестерола си значително повече отколкото тази, пила само мляко по 2 пъти на ден.

Пробиотиците в кефира играят роля за това колко холестерол да бъде абсорбиран от кръвта.

3. Подобряват лактозна непомосимост

Много хора с лактозна непоносимост могат да консумират кефир без да се появят неприятните симптоми, тъй като бактериите, които са в кефира, разрушават до голяма степен лактозата.

4. Кефирът подобрява стомашно-чревната флора

Кефирът може да помогне да се лекуват храносмилателни проблеми като диария или непоносимост към лактоза.

Стомахът съдържа както добри, така и лоши бактерии. Поддържането на баланс между тях е важна част от поддържането на здравия стомах. Болестите, инфекциите и някои лекарства, като антибиотици, могат да разстроят този баланс.

Пробиотиците са подобни на добрите бактерии, които се срещат естествено в храносмилателния тракт и могат да помогнат за поддържането на здравословен баланс.

Има някои доказателства, че пробиотичните храни като например кефирът, могат да помогнат за лечение на диария, причинена от инфекция или антибиотици.

5. Лечебни свойства

Лабораторните изследвания показват, че кефирът може да има антибактериални и противогъбични свойства, въпреки че са необходими повече изследвания.

Изследванията показват, че кефирът има потенциал да бъде полезен срещу гастроентерит, вагинални инфекции и гъбични инфекции.

6. Кефирът помага за контрол на теглото

Кефирът помага за намаляване на теглото, той е нискокалоричен, а в същото време е засищащ.

Източник: e-zdravey.com

Loading...

Виж още публикации на bultimes

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе