2 август Международен ден за Възпоменание на ромите

в България/Свят

8 август Международен ден за Възпоменание на ромите

През 2015 г. Европейският парламент обяви 2 август за Европейски възпоменателен ден на Холокоста над ромите, на който почитаме паметта на 500-те хиляди роми, убити по време на окупацията на Европа от нацистите — почти една четвърт от общия им брой по онова време.


През май 1944 г. нацистите започват да планират т.нар. „окончателно решение“ за „лагера за циганските семейства“ в Аушвиц. Ликвидирането на „циганския лагер“ е предвидено да започне на 16 май 1944 г. Когато войниците на СС се опитват да накарат затворниците да излязат от бараките, срещу тях се надигат ромски мъже, жени и деца, въоръжени единствено с тояги, инструменти и камъни. Войниците са принудени да се оттеглят. На 2 август 1944 г. войниците идват отново и в газовите камери на Аушвиц-Биркенау са избити близо 3 000 ромски мъже, жени и деца. Смята се, че в Аушвиц умират около 19 000 от изпратените там общо 23 000 роми.

Какво става с ромите в България и в Европейския съюз?

Въпреки амбициозните инициативи, положението с основните права на ромите в ЕС остава все по тревожно.        Продължаващото явление на антициганизма и неговия ефект върху усилията за приобщаване на ромите представя данни за дискриминация, тормоз и престъпления от омраза. Европейските институции и всички държави от ЕС носят съвместна отговорност за борба с дискриминацията и антициганизма и за подобряване на интегрирането на ромите.

bulpress tv

Европейската комисия призова за приемането на национални стратегии за интегриране на ромите, но какво се получава?

Данните показват, че най-гнусните форми на анти-ромизъм, мотивирани с омраза престъпления и тормоз продължават да затрудняват приобщаването на нашите  роми. Резултатите показват, че въпреки  усилията за включване, сред ромите все още има преживявания   на тормоз – обидни или заплашителни коментари лично, заплахи за насилие в личен план, обидни жестове или неподходящо гледане, обидно или заплашване имейли или текстови съобщения или обидни коментари за тях онлайн. По-тревожното е, че постоянно има лица и деца  преживели физическо насилие, мотивирано от антиромизма, включително и в полицията. Това показва, че не се обръща достатъчно внимание на прояви на антиромизъм и антифашизъм под формата на престъпления от омраза срещу ромите..

КАКВО Е СЪСТОЯНИЕТО НА РОМИТЕ?

Образование

Данните, показват, че  участието на нашите ромските деца в образованието се подобрява с течение на времето, разликата в образователните постижения между ромски и не-ромски деца остава голяма, особено след задължителното образование. Образованието в ранна детска възраст се увеличава подобренията и това показва добри окуражаващи резултати, но делът на ранно напускащите училище роми в сравнение с ранно напускащите училище сред общото население във всички държави остава високо, знае ли някой къде се намират близо 15 хиляди деца, които отпаднаха от училище миналата година в България  къде се намират на улицата ли, при сутеньорите ли,  в мрежата на трафик  деца ли, или някъде в чужбина който никой не знае?

Насърчаването на ромите трябва да започне с показването на добрите практики сред ромите и особено ромските над 400  студенти, които събрахме и показахме в медиите  на нашата  ромка конференция, но трябва да се знае, че голяма част от тези студенти са плод на ромските протестантски църкви в България тези студенти и елита на ромите трябва да бъдат ангажирани в целият процес на интеграция и основно е да се работи с децата да се връщат в училище.

Бедността е едновременно резултат и стимул за изключване в образованието, заетостта, здравеопазването и жилищното настаняване.

Основна цел е как  да  изведем от риск от бедност ромите и справянето с бедността сред ромите, все още някой наши роми живеят в риск от бедност и голяма част от семействата и домакинствата живеят в бедност и голяма част от децата им лягат гладни ако не са намерили нещо на сметището или в кофите.

Какво става с тези семейства и деца може ли някой да каже?

Изисква политики за намаляване на бедността, които да се  съчетават с различни подходи за осигуряване на  достоен живот на всички

предоставяне на стоки и услуги за всеки, който няма достатъчно ресурси; правото на всички деца на защита от бедност; и правото на децата от неравностойно положение на конкретни мерки за увеличаване на равни възможности. Подобни политики биха допринесли за премахване на бедността във всичките и форми навсякъде.

 

 

 

Жилищните условия за ромите и правото на социална и жилищна помощ за осигуряване на достойно съществуване за всички, които нямат достатъчно ресурси – гарантирано от Хартата на основните права, остава неизпълнено. Това означава ограничение на пространството в домовете им; няма редовен достъп до канализация (питейна вода, тоалетни, душове, бани вътре в жилището); и няма електроенергия. Какво става  в България в зимно време при минус 15-20 градуса Вицепремиер на България взима решение за събаряне на незаконни жилища и постройки на цял един квартал, оставени са семейства и деца на улицата без осигуряване на подслон и храна. Какво се нарича това геноцид  или фашизъм към ромските семейства и деца Спазват ли се Хартата на основните права в България?

Приятели,

Защо никога не се споменава от българи и евреи, че когато България спасява българските евреи и докато в цяла Европа ромите масово са вкарвани в концентрационни лагери и всеки втори е убиван, в България те са спасени, заедно с евреите?

Приятели

Международен ден за Възпоменание на ромския геноцид и фашизма над ромите и евреите  в Европа и това да ни мотивира да живеем  в мир заедно с всички етноси както сме живеели векове наред заедно!

ЗАЩО БЪЛГАРИТЕ НИЩО НЕ КАЗВАТ И СПОМЕНАВАТ , ЧЕ НЕ САМО СПАСИХА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИТЕ, НО СПАСИХА И БЪЛГАРСКИТЕ РОМИ?8 август Международен и възпоменателен ден на Холокоста над ромите!

Gepostet von Петко Асенов am Freitag, 2. August 2019

БЪДЕТЕ БЛАГОСЛОВЕНИ!

Петко Асенов, вицепрезидент на Световната ромска организация и главен комисар на ромите в България

 

Loading...

Екипът на  bultimes и движение У ДОМА ви приканваме да сведем глава в знак на почит .

 

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от България

Рибари на помощ!

Рибари на помощ!

Ще Ви отнеме само няколко минути. Призив за помощ към всички рибари,
Отидете горе