Шумен се изправя!

в България

Шумен се изправя!


Мая Манолова: Шумен се изправя!
ЗАПОЧВА ГРАЖДАНСКА ПОДПИСКА СРЕЩУ ИЗГРАЖДАНЕТО НА ЗАВОД ЗА БОКЛУК В ШУМЕН

Йордан Йорданов е избран от жителите на Дивдядово за председател на гражданската инициатива против завода за боклук

Гражданска инициатива, създадена по Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, започва да събира подписи в Шумен срещу намеренията за изграждане на завод за преработка на отпадъци край квартал Дивдядово. Това съобщи председателят на сдружението Йордан Йорданов. Вчера той внесе официални уведомления до кмета на Шумен Любомир Христов и до общинските съветници, с които ги информира за учредяването на инициативата, наречена „ПРОТИВ изграждане на завод за третиране на отпадъци в кв. Дивдядово“.

Официално уведомление за учредяването на гражданското сдружение

Организацията беше създадена на 15 януари на общо събрание на жителите на шуменския квартал.  По закон за официалното й учредяване се изискват 50 подписа, но организаторите събраха близо два пъти повече. Сдружението против завода за боклук успя да обедини не само местните жители, но и хора от различни политически сили.  Председателят на инициативата Йордан Йорданов е един от основните учредители на ГЕРБ в Шумен, сред организаторите е общинският председател на БСП Веселин Пенчев, както и кандидатът за кмет от МИР Валентин Маламов. Сред учредителите на инициативата е и журналистката Дияна Желязкова, един от авторите на Черната книга на правителството разхищение в България за 2019 г.

„В това гражданско сдружение ни събира бъдещето на нашите деца. То е пример как хора с различни политически възгледи се обединяват по такива важни въпроси като чистия въздух и чистата природа“, коментира председателят на сдружението Йордан Йорданов.

В уведомлението до община Шумен и до местния парламент той предупреждава, че местната власт няма да получи съгласие за изграждането на какъвто и да е завод за третиране на отпадъци в квартал Дивдядово. „Упълномощени сме да предприемем всички възможни граждански и правни действия против изграждането на завода или инсталацията, или както и да се нарича инвестицията“, заяви Йорданов. Сдружението призовава общинските съветници да оттеглят пълномощията, дадени на кмета на Шумен през 2016 г. да води разговори за изграждане на завод за преработка на отпадъци край града.

Междувременно през седмицата стана известно, че потенциалният инвеститор на завода, „Състейнабъл енерджи пелет плант пропърти мениджмънт – Шумен“ ООД, ще представи намеренията си на среща с гражданите на 26 февруари, сряда, от 18 ч. в залата на Регионалния исторически музей в Шумен.

Още в понеделник започва събирането на подписи против изграждането на завода, призоваваме всички граждани на Шумен да подкрепят подписката, апелира Йордан Йорданов.

Източник: radian.bg

bulpress tv


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.