Човешкият мозък, Интернет и Вселената – със сходна структура?

в Наука

 

Публикация в научното списание Nature дава предположение, че структурата на вселената и законите, които управляват растежа й са вероятно по-сходни с човешкия мозък и сложни мрежови структури като Интернет, отколкото се смяташе досега.

„Ние сме убедени в това, че вселената представлява един огромен мозък или компютър“, заявява Дмитрий Крюков – съ-автор на доклада публикуван от Съвместната асоциация за информационен анализ на Интернет (Cooperative Association for Internet Data Analysis, CAIDA) със седалище в Суперкомпютърния център на Сан Диего към Калифорнийския университет в Сан Диего (San Diego Supercomputer Center, SDSC). „Откритите сходства между растежа на вселената и сложните мрежови структури подсказва по недвусмислен начин, че необичайно сходни закони управляват динамиката на тези толкова различни сложни системи“, допълни ученият.

„Основното предизвикателство пред науката, занимаваща се с изследването на мрежовите структури си остава възможността да предвижда динамиката на сложните мрежи. Структурните и динамични сходства между различните реални мрежи подсказва, че тук може би действат универсални закони, макар и естеството и общия произход на едни такива закони да си остава твърде неясен“, споделя още Крюков в своята публикация.

Чрез извършването на сложни симулации на вселената и други изчисления с помощта на мощен суперкомпютър, изследователите са доказали, че каузалната мрежа представяща огромната структура на времето и пространството в нашата разширяваща се вселена представлява графика, показваща изключително сходство с много от известните сложни мрежови структури, каквато да речем е и тази на Интернет, а така също и структурата на социалните, а даже и на биологическите мрежи.

„Направените открития са важни не само за мрежовата наука, но така също и за космологията. Ние разкрихме, че широкообхватната динамика на растеж на сложните и на каузалните мрежи са асимптотично (на множество равнища) еднакви“, обяснява ученият.

bulpress tv

Самата мрежа представяща структурата на вселената е астрономически огромна – всъщност тя би могла да е безкрайна. Даже и да има край, учените предполагат, че тя не е по-малка от 10 250 времеви и пространствени атома (това е числото едно и 250 нули след него). Така например, за сравнение, молекулите на водата във всички океани по света е установено, че се равняват на 4.4 x 10 на 46-та. Учените са успели да намалят размерите на тази хомогенна мрежа запазвайки нейните най-важни свойства, доказвайки по математически път, че тези свойства не зависят от големината на самата мрежа по отношение на някои показатели, като например възрастта на вселенета и радиуса й на изкривяване.

След намаляването на размерите й, изследователският екип използва суперкомпютърът Trestles, за да осъществят симулация на разширяването на каузалната мрежа на вселената. Чрез оптимизиране и осъществяване на паралелен анализ на приложението, Робърт Сивковитц от SDSC успява да извърши изчисленията само за ден – работа, която се е предполагало, че ще отнеме от три до четири години.

Обобщавайки наблюденията на Крюков и колегите му, Мариян Богуня (Marián Boguñá), член на изследователския екип към факултета по обща физика към Барселонския университет, заявява: „Едно подобно наблюдение един ден може да доведе до откритието на общи фундаментални закони, чиито две различаващи се едно от друго следствия или ограничителни рамки представляват законите на гравитацията (уравнението на Айнщайн използвано в общата теория на относителността), описващи динамиката на вселената и някои поне засега неизвестни уравнения описващи динамиката на сложните мрежи“.

Източник: bghelpforum.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Наука

Отидете горе