Чипс: Опасен за нашето здраве и за неродените бебета

в Здраве

Трябва ли пакетите с чипс да носят надпис, че са опасни за здравето?

Сигурно ще ви разсмее предложението, но това само показва, че трябва да се говори по-често за вредата от чипса. Той подхранва не само затлъстяването и заболяванията на сърцето, но води и до проблеми с развитието на неродените още бебета, хиперактивност при децата или потенциален рак при възрастните. Рискът нямаше да е толкова страшен, ако ежедневното ядене на чипс не нараства.

В България не е правено все още достоверно изследване за честотата на ядене на чипс. Във Великобритания, една от страните с най-много пристрастени към чипса, агенция YouGov направи анкета, която показа, че всяко трето дете яде чипс всеки ден.

Другите две трети от децата във Великобритания ядат чипс по няколко пъти на седмица.

6 милиарда пакета чипс на година

Всъщност британците изяждат по шест милиарда пакети годишно – еквивалент на един тон чипс на всеки три минути или почти 100 пакета на човек.

Лека закуска с по един пакет чипс на ден е равностойно на изпиването на 5 бутилки с олио на година.

bulpress tv

Отделно се причислява и вредното влияние на количеството сол, захар в комбинация с толкова много мазнини.

Логата и цветните опаковки привличат веднага вниманието. За това сигнализира и Майкъл Мос, авторът на книгата: Сол, Захар, Мазнини: Как хранителните гиганти ни зарибяват.
Проучванията му показват как за няколко десетилетия от лека закуска чипсът се е превърнал в умна маркетинг бомба.
Когато поставим парче чипс в устата си, веднага ни удря вкусът на сол. Това е ефект, който солната индустрия нарича „ароматен взрив“.

Съвременните пакети чипс са заредени с мазнини, за да осигурят нещо, което индустрията нарича „усещане в устата“.

Чипсът уврежда неродените бебета

Значителен прием на чипсове може не само да доведе до дисбаланс на организма на деца и възрастни, но също може да навреди на неродените бебета.

Британски изследвания показват, че бременните жени, които ядат големи количества чипс, може да навредят на децата си толкова, колкото ако те са пушачи.

Това се дължи на наличието на токсичното химическо вещество наречено акриламид. То е без мирис, без вкус и невидимо, но се свързва с увреждане на ДНК.

Чипсът води до хиперактивност

Преяждането с чипс води и до други нередности включително хиперактивност и поведение на пристрастяване.
През февруари, лабораторно изследване, публикувано в списание PLoS One съобщи, че при плъхове, хранени с чипс, са наблюдавани съществени отклонения от нормалното в мозъка.

Области на мозъка, асоцирани обикновено със съня се потискат, а области, свързани с движенията показват значително по-голяма активност от обичайното, твърдят хранителни химици от университета в Ерланген-Нюрнберг, Германия.

Дейли Мейл

Източник: e-zdravey.com

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе