Черна ряпа – лечебни свойства и ползи за здравето ни

в Здраве

Черната ряпа принадлежи към семейство кръстоцветни. Този древен зеленчук произхожда от Азия, въпреки че знаем, че египтяните са правели масло от семената на черната ряпа.

1. Черната ряпа лекува кашлица – изрежете капачка в ряпата, както правите с динята, и добавете една чаена лъжичка захар. Оставете за една нощ и на сутринта ще забележите, че сокът е започнал да се събира. Вземете една чаена лъжичка след хранене. Всеки път, когато приемете от сока, добавете една чаена лъжичка захар. Тя извлича сока от ряпата.

2. Стимулира функцията на черния дроб – черната ряпа съдържа витамин С, витамин Б1, магнезий и калций, който позволяват на ряпата да дренира черния дроб и жлъчния мехур, което води до стимулиране на движението на жлъчния сок.

3.Черната ряпа помага за регулиране на кръвното налягане – това й свойство се дължи на големите количества калий.

4. Черната ряпа предотвратява запека – това се дължи на високото съдържание на фибри и вода. Диета с високо съдържание на фибри в съчетание с много течности ще ви помогне да имате добра чревна перисталтика.

5. Черната ряпа помага при Базедова болест (хипертиреоидизъм) – съдържанието на рафанин в черната ряпа помага за поддържането на баланса на хормоните, отделяни от щитовидната жлеза. Лекарите смятат, че рафанинът помага в случай на хипертиреоидизъм или болест на Грейвс. Всички кръстоцветни зеленчуци потискат производството на хормоните на щитовидната жлеза, но най-вече черната ряпа.

6. Регулира нивата на холестерола – черната ряпа участва активно в кръвообращението и метаболизма на мазнините в тялото. Това прави черния дроб по-активен в извършването на основните му функции. Черният дроб „поглъща” холестерола преди да се натрупа в мастните депа и артериалните стени. По този начин, се намалява образуването на холестерол и косвено се намалява риска от инфаркт.

bulpress tv

7. Черната ряпа притежава изразен диуретичен ефект – в тази връзка, консумацията на черна ряпа, помага при камъни в бъбреците. Повишеното уриниране води до изчистване на бъбреците и предпазване от развитието на инфекции.

Източник: zdraviste.com

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе