Фъстъчено масло – идеалната храна за спортисти

в Здраве

В днешно време сме заринати от протеинови и енергийни барове на различни фирми, чиято цел е да ви снабди с ценни хранителни вещества. Малко от нас, обаче знаят, че фъстъченото масло е много по-добър избор по-отношение на неговата хранителна и енергийна стойност.

Фъстъченото масло премахва чувството за глад, зарежда ви с енергия и е много подходящо за хора, които внимават, какво и колко ядат. Това масло ще ви държи сити дълго време, тъй като е богато на фибри и протеини.

2 супени лъжици фъстъчено масло съдържат 7 грама протеин. Тялото използва този протеин за изграждане и възстановяване на мускулната тъкан. Протеинът във фъстъците, подобно на други растителни протеини, съдържа непълен набор от аминокиселини, така че трябва да добавите една чаша мляко към вашия сандвич с фъстъчено масло, за да имате целия набор от аминокиселини.

Фъстъченото масло е полезно за сърцето – фъстъченото масло съдържа същото съотношение на наситени и ненаситени мазнини като зехтина. Поли- и мононенаситените мазнини понижават риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания чрез намаляване на количеството на „лошия” холестерол в кръвта, а също и предотвратяват появата на диабет тип 2. 2 супени лъжици фъстъчено масло съдържат 16 грама мазнини, от които 7,4 грама мононенаситени мазнини и 4,5 грама полиненаситени мазнини.

Фъстъченото масло е един от най-евтините източници на протеин – 1 супена лъжица съдържа около 100 калории.

Фъстъченото масло е отличен източник на витамини, минерали и други хранителни вещества. Фъстъченото масло съдържа фолиева киселина, витамин Е, магнезий и ресвератрол, всички хранителни вещества, свързани с намаляване на риска от сърдечни заболявания. Магнезият е свързано с намален риск от диабет при възрастните.

Фъстъчено масло съдържа малко количество цинк, минерал, важен за лечение и укрепване на имунната система. Като трениращ, всички тези вещества са ви необходими за по-бързо възстановяване.

bulpress tv

Основната съставка във фъстъченото масло е ресвератролът. Той представлява естествен растителен антибиотик, който защитава от вредни гъбички и бактерии. Молекулата му противодейства на рака, стареенето, има противовирусни и противовъзпалителни свойства. Освен това защитава нервната система. Доказано е още, че ресвератролът намалява лошия и увеличава добрият холестерол.

Източник: zdraviste.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе