Учен от БАН: Червените, сините и зелените оцветители в храните могат да са опасни

в Здраве

Оцветители, които често се поставят в храните и напитките крият сериозни опасности за нашето здраве.

За това алармира доц. Георги Милошев, ръководител на лабораторията по молекулярна генетика към БАН, пише в. „Преса“.

Доц. Милошев е направил изследване, което е установило, че оцветителите Е-143 (фаст грийн), Е-132 (индигокармин) и Е-127 (еритрозин) са опасни за нашето здраве.

Тези оцветители се използват най-вече за боядисване на напитки, шарени бонбони и сладкиши.

Според европейските доклади, минималните дози от тези вещества са безвредни, но изследванията на нашия учен показват, че дори в малки количества променят структурата на ДНК.

Е-132 влияе неблагоприятно върху човешкия организъм, защото предизвиква алергични реакции и задух. Ако се наруши технологичния процес, веществото въздейства негативно като причинява дискомфорт, гадене, нарушена сърдечна дейност.

За някои оцветители се смята дори, че са канцерогенни.

bulpress tv

През последните години българските производители използват често природни багрила като например екстракт от люспите на грозде, известен с търговското име „грейп скин“, който придава вкус, характерен за малината и вишната.

Природните багрила обаче са по-скъпи и вдигат цената на крайния продукт. Природните багрила също не са толкова трайни и намаляват срокът на годност.

Важно е да се четат етикетите на храните и напитките, които се консумират.

Източник: e-zdravey.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе