Учени разработват ваксина против алкохолизма

в Наука

Алкохолизмът е заболяване, от което страдат много хора. Може би учените ще могат да създадат ваксина срещу алкохолизма в близко бъдеще. Това ще спести многото проблеми на алкохолиците и на хората около тях. В САЩ алкохолът е причина за ежегодната смърт на повече хора, отколкото убиват наркотиците.
Учените търсят начини да помогнат на алкохолиците да се откажат – чрез създаването на ваксина, която да дава усещането за ужасен махмурлук още след първото изпито питие.

Чилийски учени разработват ваксина срещу алкохолизма, която ще работи като неутрализира ензима, който преработва алкохола. Генетичната терапия се основава на алдехид дехидрогеназа – група от ензими, които преработват алкохола и са отговорни за алкохолната поносимост. Около 20% процента от населението на Азия страда от липсата на този ензим. При тези хора реакцията при досега с алкохола ще бъде толкова силна, че вероятно направо ще ги отказва от консумацията на алкохол.

Ваксината ще действа като създава чувството за безпокойство, изпотяване, гадене и тахикардия (ускорена сърдечна дейност). С тази ваксина, желанието да се консумира алкохол, ще бъде значително намалено или напълно ще изчезне, след като ваксинираният изпие една чаша алкохол, благодарение на тези реакции.
Изследователите успешно са тествали на ваксината върху плъхове, които са били зависими от алкохол, и ги принудила да намалят наполовина потреблението му.

Тя ще се възприема под формата или на лепенки, или на хапчета, както тези, които помагат на пушачите да се освободят от вредния навик, но – с по-добра ефективност. Ваксината ще бъде специално насочена към клетките на черния дроб и ще бъдат избегнати съпътстващи ефекти за всички останали клетки.

През октомври 2010 г. американски учени обявиха, че са открили ген, известен като CYP2EI, който може да предпазва от алкохолизъм и може да доведе до превантивно лечение. Генът CYP2EI е свързан с отношението на човешкия организъм към приема на алкохол, като 10 до 20 процента от хората, които го имат, са по-чувствителни към изпитото количество и само след една или няколко чаши започват да се чувстват по-пияни, отколкото – останалата част от населението. CYP2EI се намира се в мозъка, а не – в черния дроб. Отдавна е известно, че съществува ензим за метаболизирането на алкохола, който генерира молекули, известни като свободни радикали.

Източник: nauka.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

bulpress tv

Последни от Наука

Отидете горе