5 стъпки за успешно решаване на конфликти! Виж как винаги да получаваш това, което искаш

в Самоусъвършенстване

Всички имаме купища желания. Това често се превръща в повод за скандали. И тук не става дума само за сблъсък на лични интереси. Става въпрос и за отстояване на нашата лична позиция. Ето как да го правим успешно:

Съществуват много видове конфликтни ситуации:

  • Междуличностни и междугрупови (вътре в колектива),
  • Конфликти свързани с гледната точка и знанията
  • Вертикални (началник – подчинен) и хоризонтални (ръководители на подразделенията на едно ниво)
  • Социални и политически.

Идеята е ясна: вие искате нещо, а другите хора – не. И обратното.

Но как да решим цивилизовано ситуацията и да излезем от конфликта победители, без да обидим опонента?

Приложете стратегията по-долу. Нейната ефективност е доказана на практика.

1. Анализирай случващото се

Първото нещо, което трябва да направим, ако се озовем в конфликтна ситуация, е да се опитаме да се успокоим и да вдишаме дълбоко.

bulpress tv

Импулсивните постъпки биха ни донесли повече вреда, отколкото полза, затова е важно да се стремим да ги избягваме. Следващата стъпка е пълен анализ на ситуацията. Той ще ни позволи да преценим шансовете си за победа.

Понякога просто неправилно разбираме човека насреща.

Може би никой няма намерение да се бърка в интересите и чувствата ви, и дори се отнася с уважение към тях. Ако правотата ни действително е ощетена, тогава преминаваме в готовност за „Бойна операция”.

Увери се, че възникналия проблем е ясно формулиран!
Това, което ви безпокои или не съответства на разбиранията ви, трябва да бъде изразено в ясна и проста форма.

Измисли фраза, която най-добре описва ситуацията!
Например, „Когато пускаш музиката силно, не мога да чета”.

С други думи, трябва ясно да покажем действието, което довежда до определените последствия, които ни пречат или дразнят.

Бележка: предполагаме се досещате, че всичко това се преценява за секунди, най-много минута. Несериозно е да мислите половин час над всеки спор.

2. Започни разговор

Обмисли фраза или няколко важни изречения, които да превърнете в ключов елемент на разговора. Не си позволявай да коментираш личностните качества на отсрещната страна – грубо е и показва слабост.

Не забравяй: коментираш само твоите чувства! За личността и характера на опозицията – външен вид, навици, приятели или колеги – нито дума!

Избягвай да преувеличаваш чуждите постъпки или реакции и ако не си в състояние да бъдеш обективен, то говори само за себе си. Ясно и недвусмислено опиши гледната си точка, чувства, и негативните емоции, които поведението на другия предизвиква у вас. За целта наблегни на изречения от първо лице, например: „Не мога да прочета нито един важен документ, защото музиката ми пречи”.

Това е добра тактика за смекчаване на ситуацията.

Важно е да не се извиняваме или оправдаваме за думите и мислите си.

По време на конфликтни моменти предаваме и невербални сигнали, които още повече биха могли да увеличат неувереността ни, такива биха могли да бъдат именно готовността ни да се откажем от думите си, както и извиняващия се тон.

Говори спокойно, твърдо, без изисквания и колебания.

3. Изисквай

Докато не кажем на хората, които ни заобикалят, какво точно искаме, те няма как да го знаят. И все пак този факт се игнорира от 90% от хората.

Говори точно и ясно, не си служи с метафори и изопачаване.

Изясни конкретната ситуация на прост език: „Искам да не включваш музиката късно вечер” – а не : „Иска ми се да се съобразяваш с моите чувства”.

Може би ще се наложи да отстъпим до известна степен, но компромисът трябва да удовлетворява и двете страни. Това е най-добрия изход от ситуацията.

4. Отбележи последствията

Обясни какво ще се случи, ако успееш или не успееш да разрешиш конфликта по мирен път. Давайте възможност за избор. Не заплашвай! Просто констатирай: „Ако не ми пречиш да довърша доклада, довечера можем да се разходим”.

Ако знаеш, че човекът не е приказлив, кажи му директно в очите, какви биха били последствията от отказа му: „Ако не прочета книгата, то утре няма да можем да се разходим, както бяхме планирали за уикенда. А през седмицата нямам време”.

5. Бъди готов за преговори

Изслушай гледната точка на опонента си.

Слушаме не от добро възпитание, а за да се опитаме да чуем и наистина да разберем. Умението да се поставим на мястото на другия помага при разрешаването на спорове от всякакъв характер. Винаги съществува вероятността, да се окаже, че сме сгрешили самите ние. Така, че бъди готов дори да се извиниш!

Ако не ти се отговори конкретно, то доводите ти не са постигнали целта си.

И да не се откажеш! Опитай отново.

Понякога се налага да обясним същността на исканията си по няколко пъти – докато събеседникът ни не разбере, че говорим сериозно. Понякога трябва да правим два-три „опита”. Понякога хората се нуждаят от време, за да осъзнаят случващото се.

А когато те разберат така, както трябва, отбележи го и благодари!

Конфликтите са неизбежни.

Но те притежават не само отрицателни, но и положителни последствия, защото често в спора се ражда истината… и приятелството.

Източник: lifehack.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Самоусъвършенстване

Косово и Крим

Косово и Крим   Два свята на християни и мюсюлмани – единият
Отидете горе