Третото око: Символ на масони и илюминати – кралска власт и прозорливост

в Любопитно

Третото око, известно и като вътрешно око, е мистична и езотерична идея, която се отнася до невидимо око, което позволява възприемане, различно от обикновените възгледи.

В духовността на новата епоха, третото око често символизира състояние на просветление или пресъздаване на умствените изображения, които имат дълбоко лично или духовно психологическо значение.

Третото око често е свързвано с религиозни видения, прозорливост, способността да се наблюдават чакри и аура, преживявания извън тялото.

Хората, които твърдят, че имат способността да използват третото око, понякога са известни като гадатели.

Окото на Хор е египетски символ на защита, кралска власт и добро здраве.

Един от символите на Египет, който имат отношение към много богове и фараони, е Уаджет в проявления – окото на Ра и окото на Хор.

В един мит, когато Сет и Хор се борили за трона след смъртта на Озирис, Сет извадил лявото око на Хор. Когато Хор възстановил окото си, той го подарил на баща си, Озирис, с надеждата да възвърне живота му.

bulpress tv

Ето защо окото на Хор често се използва като нещо, което символизира жертвата, изцеление, възстановяване и опазване.

Окото Ра – слънчевото око се отъждествявало с Уаджет (една от малкото богини, чиято змийска природа не предизвиква съмнения). Име Уаджет произлязла от „уадж“, което означава зелено, затова се нарича „зеления“.
Уаджет е едно от най-ранните египетски божества, което по-късно се свързва с други богини като Баст, „Sekhment“, „Mut“ и „Hathor“. Тя е божество-покровител на Долен Египет.

Хор е бил древен египетски бог на небето, който обикновено се е представял като сокол. Дясното око е свързано и със слънцето Ра.

В египетския мит окото не е било пасивен орган, а по-скоро един вид агент на действие, защита или гняв.

Епифизата – третото око

Епифизата, жлезата с форма на шишарка, е малка ендокринна жлеза в гръбначния мозък, която долавя външната светлина подобно на очите и затова я наричат „Третото око“.

Тя произвежда серотонин, мелатонин, хормон, който влияе на модулацията на пробуждането/съня. Според формата си прилича на шишарка и се намира в центъра на мозъка, между двете полукълба.

Третото око в математиката

В древен Египет повечето фракции са писани като съвкупност от две или повече единици (фракция с 1 като числител), която описва притежание на таблици от отговори. Така вместо 3/4, се пишело ½ + ¼ .
Различни части от окото на Хор са били използвани от древните египтяни като номера:

Дясната страна на окото = 1/2
Зеница = 1/4
Лявата страна на окото = 1/8

Други традиции и тълкувания за третото око

В някои традиции като индуизма третото око се намира на средата на челото, малко над веждите. В теософията се смята, че то е свързано с жлезата под формата на шишарка. Според тази теория, хората в далечното минало са имали трето око в задната част на главата с физическа и духовна функция. С течение на времето, тъй като човечеството е станало по-физическо, но по-малко духовно, окото атрофирало и се превърнало в това, което днес е известно като шишарковидна жлеза – епифиза.

В определена драматична духовна традиция, като индуизма, третото око се отнася до портата, която води до вътрешната рамка и пространство на по-висока информираност.

Третото око в даоизма

В даоизма при редица традиционни китайски религиозни секти като Чан третото око включва фокусиране вниманието на точката между веждите със затворени очи, докато тялото е в различни пози. Целта на това обучение е да се даде възможност на хората да се включат в правилните вибрации на Вселената и да получат солидна основа, върху която да достигнат до по-високи нива на медитация.

Третото око в християнството

Според учението на отец Ричард Рох, концепцията на третото око е метафора за недуалистички съображения. В неговата концепция, първото око представлява един вид сензор, докато второто око представлява разума, медитация и размисъл. При това не се стига до смесване и объркване за дълбочината на точните информации с трансформацията на съзнанието в себе си.

„Това се случва, когато при една чудна случайност нашето сърце, ум, нашето тяло и съзнание са едновременно отворени. Нарича се присъствие и се изживява като момент на дълбока вътрешна връзка и винаги извлича от нас интезивно удоволствие, което може да включва дълбока радост и дълбока тъга едновременно“, казва Ричард Рох.

Източник: e-zdravey.com

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Как се яде мед

Как се яде мед

По 2-3 чаени лъжички на ден са достатъчни От незапомнени времена медът
Отидете горе