Техниката на Джейкъбсън – невероятен начин за релаксация

в Здраве

Релаксиращата техника на Джейкъбсън е вид терапия, която се фокусира върху последователното затягане, а след това релаксацията на специфични мускулни групи.

Тази физическа терапия е изобретена от д-р Едмънд Джейкъбсън през 20-те години на 20-ти век. Идеята на медика била упражненията да помогнат на пациентите му да се справят с безпокойството. Джейкъбсън защитавал идеята, че отпускането на мускулите може да успокои ума. Техниката включва затягане на една мускулна група, докато останалата част от тялото се отпуска, а след това освобождава напрежението.

Техниката се определя като прогресивна релаксираща терапия. Смята се, че когато човек се концентрира върху конкретни области и ги подложи на напрежение, а след това ги отпусне, може да осъзнае по-добре своето тяло и физически усещания.

Специалистите, които преподават тази техника, често я комбинират с дихателни упражнения. Обикновено упражнението започва от главата и се минава последователно през цялото тяло.

Техниката на Джейкъбсън има доказани ползи за тялото. Тя успешно облекчава безпокойството, намалява стреса, свързан с работата, понижава кръвното налягане, намаляване на вероятността от припадъци, подобрява съня.

Изследванията показват също така доказателства, че техниката на Джейкъбсън може да помогне на хората с епилепсия да намалят количеството и честотата на пристъпите си. Техниката се ползва от десетилетия в САЩ като средство за подпомагане на хората, страдащи от безсъние.

bulpress tv

Обичайно преди да започнете техниката трябва да се направят няколко минути упражнения за дишане. Поема се въздух, задържа се и след това се издишва.

Практикувайте упражнението в спокойна среда. Започнете от краката. Легнете по гръб. Успокойте дишането си. Започнете да напрягате стъпалата си, като ги свивате интензивно. След около три минути, спрете и се оставете да усетите разликата между напрегнатите и спокойните мускули.

Преминете към останалата част от краката. Докато лежите, започнете да ги стягате. Не продължавайте повече от пет минути, като след това ги оставете отново да отпочинат.

Преминете по същия начин през задните части и корема.

Предпоследни са ръцете. Първи са дланите, стягайте ги и ги отпускайте. Следват бицепсите. Завършете с раменете с кръгообразни движения на целите ръце.

Последни са раменете и врата. Правете кръгообразни движения, като на всеки две минути спирайте и ги стягайте, така че да усетите напрежение в тях. Запазете тази позиция за две минути.

Добрите ефекти на техниката идват с времето. Важен е навикът. Практикувайте релаксацията, изобретена от д-р Джейкъбсън, сутрин и вечер.

Източник: simptomi.bg

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе