Терапия с вендузи – древен метод за по-добро здраве

в Здраве

Терапията с вендузи е древна форма на алтернативната медицина, в която се поставят специални чаши (вендузи) върху кожата в продължение на няколко минути, за да се създаде вакуум (засмукване). Хората практикуват тази терапия за много цели, включително и при различни болки, възпаление, за подобряване на кръвообращението, релаксация и като дълбок тъканен масаж.

Чашките, които се използват могат да бъдат направени от:

  • стъкло
  • бамбук
  • глина
  • силикон

В момента терапията с вендузи набира все по-голяма популярност, но всъщност не е нещо ново. Тя датира от древните египетски, китайски и близкоизточни култури. В един от най-старите медицински учебници в света, се описва как древните египтяни използвали терапия с вендузи през 1550 г. преди Христа.

Има различни методи за провеждане на терапията с вендузи:

  1. сух
  2. мокър

По време на двата вида, терапевтът слага запалими вещества като алкохол, билки, или хартия в една чаша и ги запалва. При угасването на пламъка, той поставя чашата с главата надолу върху кожата ви.

Когато въздуха във вътрешността на чашата се охлади, той създава вакуум. Това кара кожата ви да се издуе и да се зачерви поради разширяването на кръвоносните съдове. Чашата обикновено се оставя на място за около 3 минути.

bulpress tv

При мократа терапия с вендузи също се създава леко засмукване, като чашата се оставя на място за около 3 минути. Терапевтът след това премахва чашата и използва малък скалпел, за да направи леки, повърхносни разрези на кожата. След това, той или тя поставя отново вендузите, като вторият път се получава леко изтегляне на кръв от направените леки разрези на кожата.

При тази разновидност могат да се сложат 3-5 чаши до максимум 7 броя. След това, кожата се маже с антибиотичен крем и се слага превръзка, за да се предотврати появата на инфекция. Кожата ви трябва да изглежда нормално отново в рамките на 10 дни.

Вярва се, че мократа терапия с вендузи премахва натрупаните токсини от кръвта.

Вендузната терапия се използва за лечение на:

  1. Заболявания на кръвта като анемия и хемофилия
  2. Ревматични заболявания като артрит и фибромиалгия
  3. Плодовитост и гинекологични заболявания
  4. Кожни проблеми като екзема и акне
  5. Високо кръвно налягане
  6. Мигрена
  7. Тревожност и депресия
  8. Бронхиални проблеми, причинени от алергии и астма
  9. Разширени вени

Странични ефекти

Терапията с вендузи е сравнително безопасна. Но бихте могли да имате тези нежелани реакции в областта, където чашките докосват кожата ви:

  • Лек дискомфорт
  • Усещане за изгаряне
  • Синини
  • Инфекция на кожата

Източник: zdraviste.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе