Супервирус се събуди след 30 000 години дрямка

в Наука

Древен вирус гигант е съживен след 30 000-годишна летаргия.

Френски учени открили замръзналия вирус в дълбок слой на сибирския вечен лед. След като бил размразен обаче, той отново е заразен.

Според учените няма опасност за хората или животните.

Изследването е публикувано в бюлетина на Националната академия на науките.

„За първи път виждаме вирус, който е заразен след толкова дълго време“, казва Жан-Мишел Клавери от Националния център за научни изследвания във Франция.

Древният патоген е открит на 30 метра дълбочина. Наречен е Pithovirus sibericum и принадлежи към клас гигантски вируси, открити преди 10 години. Не всички вируси са дълги, но този е с дължина от 1,5 микрометра и е най-дългият открит до момента.

За последно дългият вирус е бил заразен преди около 30 000 години. Учените са успели да „съживят“ вируса в лабораторни условия.

bulpress tv

Изследванията показват, че той е опасен за амебите, които са едноклетъчни организми. Заразата не се предава на хора или животни.

„Вирусът влиза в клетката, размножава се и накрая я убива. Може да убие амеба, но не може да зарази човешка клетка“, казва д-р Шантал Абержел, един от ръководителите на изследването.

Според учените в сибирския пермафрост вероятно има и по-опасни патогени.

Специалистите предупреждават, че регионът е под заплаха. От 70-те години дебелината на вечния лед е намаляла, промяната на климата подсказва, че ще намалее още.

Проф. Клавери предупреждава, че разкриването на дълбоки пластове може да представлява нова заплаха.

„Това е рецепта за бедствие. Ако започнат промишлени изследвания, хората ще се заселят около дълбокия пермафрост. Със сондажи дълбоките пластове ще бъдат пробити. Ето къде се крие опасността“, казва той.

Древните щамове на едрата шарка, която бе обявена за изчезнала преди 30 години, също могат да представляват опасност.

„Ако е вярно, че тези вируси оцеляват по същия начин като вирусите на амебата, то едрата шарка не е изчезнала от планетата, а само от повърхността. Достигайки по-дълбоки пластове, вероятността шарката отново да бъде опасна за хората може да се появи отново“, казва той.

Не е ясно дали всички вируси могат да бъдат активни след замразяване в продължение на хиляди, дори милиони години.

„Това е въпрос за 6 милиона долара. Откриването на вирус, който все още е способен да зарази приемника си след толкова дълго време е изумителен. Колко дълго другите вируси могат да останат жизнеспособни е въпрос на догадки. Съмнявам се, че всички са толкова издръжливи като този“, казва проф. Джонатан Бал, вирусолог от Университета в Нотингам. „Замразяваме вируси в лабораторни условия, за да ги съхраним за бъдещето. Ако те имат липидна обвивка, като например грипа или ХИВ, са по-крехки. Вирусите с протеинова обвивка, като шап и обикновената настинка, оцеляват по-добре. Не замразяването и размразяването създава проблеми, защото топенето на ледовете има физически вреден ефект. Ако те преживеят топенето, то тогава бързо трябва да намерят приемник, когото да заразят“, добавя той.

Източник: bghelpforum.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Наука

Отидете горе